Egy édes, és fűszeres ölelés a lelkünknek a hűvös délutánokra. Egy könnyen elkészíthető mutatós forraltboros torta, ami az ünnepekre is kiváló választás lehet.
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához:
Mandulás piskóta:
3 db tojás
60 g cukor
60 g darált mandula
40 g finomliszt
20 ml étolaj
Forralt bor: (Használhatod kedvenc forralt bor receptedet is egy fokkal intenzívebben fűszerezve)
0,5 l édes vörösbor
½ cs forralt bor fűszerkeverék (Mi a "Fűszeres ölelés"-t használtuk a shop.manilia.hu-tól)
Forralt boros erdei gyümölcs krém:
250 g fagyasztott erdei gyümölcs keverék
50 g cukor
20 g vaníliás cukor
1 dl forralt bor
20 g étkezési keményítő
1 db lapzselatin
Mandula krém:
2 db tojássárgája
60 g cukor
1 db vanília rúd kikapart magja
1,5 dl habtejszín
3 db lapzselatin
40 g darált mandula
3 dl habtejszín, habbá verve
Forralt boros erdei gyümölcs zselé:
125 g fagyasztott erdei gyümölcs keverék
10 g vaníliás cukor
30 g cukor
1 dl forralt bor
2 db lapzselatin
Díszítés:
30 g fehércsoki
tetszés szerint csokoládé díszek és liofilizált gyümölcsök
Kattintsatok ide, vagy a képre a részletekért!/
Elkészítés:
1. A piskótához a darált mandulát összekeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük az étolajat is. A felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat felváltva adagolva a sárgájához forgatjuk. Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
2. Közben elkészítjük a forralt bort. A bort egy forraló tálba öntjük és beleszórjuk a fűszerkeveréket. Felforraljuk, majd forrástól számítva további 10 percig főzzük alacsony lángon, hogy veszítsen az alkoholtartalmából. Ezután leszűrjük.
3. Az erdei gyümölcs krémmel folytatjuk. A gyümölcsöt a kétféle cukor hozzáadásával kiolvasztjuk, majd turmixoljuk és átszűrjük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A keményítőt kikavarjuk a forralt borban és a gyümölcshöz öntjük. Közepes lángon kevergetve sűrűsödésig főzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük.
4. Elkezdjük a torta összeállítását. A piskótát tálcára tesszük és köré, szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. Az erdei gyümölcs krémet a tésztára öntjük, egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe tesszük dermedni, amíg a következő réteg készül.
5. A mandulás krémhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgákat a cukorral és a vanília kikapart magjával kikavarjuk, majd hozzáöntjük a 1,5 dl habtejszínt is. Alacsony lángon, kevergetve sűrűsödésig melegítjük. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Át öntjük egy hideg keverőtálba és hozzákeverjük a darált mandulát. Ha legalább langyosra hűlt, akkor forgatjuk hozzá a lágy habbá vert, 3 dl habtejszínt. A kapott krémet a gyümölcsös rétegre öntjük és visszatesszük a hűtőbe 1-2 órára dermedni.
6. A zseléhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A felengedett gyümölcsöt turmixoljuk és átszűrjük. Hozzáadjuk a kétféle cukrot, valamint a forralt bort és összefőzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről, ezután keverjük el benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük és a mandulás krémre öntjük. Addig hűtjük tovább, amíg teljesen meg nem dermed.
7. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a torta karikát. A fehércsokit vízgőz fölött felolvasztjuk és egy kisebb tasakba töltjük. A sarkára pici lyukat vágunk és a torta tetejére néhány vonalat húzunk vele. Tetszés szerint csokoládé díszekkel és liofilizált gyümölcsökkel dekoráljuk.