Egy édes, és fűszeres ölelés a lelkünknek a hűvös délutánokra. Egy könnyen elkészíthető mutatós forraltboros torta, ami az ünnepekre is kiváló választás lehet.

Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához: 

Mandulás piskóta: 

3 db tojás 

60 g cukor 

60 g darált mandula 

40 g finomliszt 

20 ml étolaj 

Forralt bor:  (Használhatod kedvenc forralt bor receptedet is egy fokkal intenzívebben fűszerezve)

0,5 l édes vörösbor 

½ cs forralt bor fűszerkeverék (Mi a "Fűszeres ölelés"-t használtuk a shop.manilia.hu-tól)

Forralt boros erdei gyümölcs krém: 

250 g fagyasztott erdei gyümölcs keverék 

50 g cukor 

20 g vaníliás cukor 

1 dl forralt bor 

20 g étkezési keményítő 

1 db lapzselatin 

Mandula krém: 

2 db tojássárgája 

60 g cukor 

1 db vanília rúd kikapart magja 

1,5 dl habtejszín 

3 db lapzselatin 

40 g darált mandula 

3 dl habtejszín, habbá verve 

Forralt boros erdei gyümölcs zselé: 

125 g fagyasztott erdei gyümölcs keverék 

10 g vaníliás cukor 

30 g cukor 

1 dl forralt bor 

2 db lapzselatin 

Díszítés: 

30 g fehércsoki 

tetszés szerint csokoládé díszek és liofilizált gyümölcsök 

/ Ha szívesen készíted a receptjeinket, akkor szeretettel ajánljuk nyomtatott kiadványainkat, és további prémium tartalmainkat is.

Kattintsatok ide, vagy a képre a részletekért!/

Cukrász könyv

Elkészítés: 

1. A piskótához a darált mandulát összekeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük az étolajat is. A felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat felváltva adagolva a sárgájához forgatjuk. Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

Forraltboros torta recept fázisfotóval
Forraltboros torta recept fázisfotóval

2. Közben elkészítjük a forralt bort. A bort egy forraló tálba öntjük és beleszórjuk a fűszerkeveréket. Felforraljuk, majd forrástól számítva további 10 percig főzzük alacsony lángon, hogy veszítsen az alkoholtartalmából. Ezután leszűrjük.

Forraltboros torta recept fázisfotóval

3. Az erdei gyümölcs krémmel folytatjuk. A gyümölcsöt a kétféle cukor hozzáadásával kiolvasztjuk, majd turmixoljuk és átszűrjük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A keményítőt kikavarjuk a forralt borban és a gyümölcshöz öntjük. Közepes lángon kevergetve sűrűsödésig főzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük.

Forraltboros torta recept fázisfotóval
Forraltboros torta recept fázisfotóval

4. Elkezdjük a torta összeállítását. A piskótát tálcára tesszük és köré, szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. Az erdei gyümölcs krémet a tésztára öntjük, egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe tesszük dermedni, amíg a következő réteg készül.

Forraltboros torta recept fázisfotóval

5. A mandulás krémhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgákat a cukorral és a vanília kikapart magjával kikavarjuk, majd hozzáöntjük a 1,5 dl habtejszínt is. Alacsony lángon, kevergetve sűrűsödésig melegítjük. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Át öntjük egy hideg keverőtálba és hozzákeverjük a darált mandulát. Ha legalább langyosra hűlt, akkor forgatjuk hozzá a lágy habbá vert, 3 dl habtejszínt. A kapott krémet a gyümölcsös rétegre öntjük és visszatesszük a hűtőbe 1-2 órára dermedni.

Forraltboros torta recept fázisfotóval

6. A zseléhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A felengedett gyümölcsöt turmixoljuk és átszűrjük. Hozzáadjuk a kétféle cukrot, valamint a forralt bort és összefőzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről, ezután keverjük el benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük és a mandulás krémre öntjük. Addig hűtjük tovább, amíg teljesen meg nem dermed.

Forraltboros torta recept fázisfotóval

7. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a torta karikát. A fehércsokit vízgőz fölött felolvasztjuk és egy kisebb tasakba töltjük. A sarkára pici lyukat vágunk és a torta tetejére néhány vonalat húzunk vele. Tetszés szerint csokoládé díszekkel és liofilizált gyümölcsökkel dekoráljuk.

Forraltboros torta recept
Forraltboros torta


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.