A 2021-ben ezzel a pisztáciás-fehércsokis tortával a helyi sütinapon sikerült elnyernünk az Alattyán tortája címet, ami óriási megtiszteltetés volt számunkra.🥰
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához
Pisztáciás piskóta:
4 db tojás
80 g kristálycukor
40 g finomliszt
20 g mandulaliszt
60 g őrölt, pörkölt pisztácia
0,2 dl étolaj
Pisztáciás mascarpone krém:
250 g mascarpone
70 g őrölt, pörkölt pisztácia
1 dl habtejszín
20 g vaníliás cukor
30 g kristálycukor
3 db lapzselatin
2 dl tejszín habbá verve
Málnazselé:
200 g fagyasztott málna
1/2 db citrom leve
10 g vaníliás cukor
40 g cukor
3 db lapzselatin
Fehércsoki mousse:
100 g fehércsokoládé
1 dl habtejszín
10 g vaníliás cukor
1 ek vanília aroma
3 db lapzselatin
2 dl tejszín habbá verve
Fehércsoki bevonat:
100 g fehércsokoládé
1 dl habtejszín
1 db lapzselatin
Díszítéshez:
2 dl tejszín habbá verve
50 g őrölt, pörkölt pisztácia
1-2 ek málnalekvár
Elkészítés:
1. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A lisztet, mandulát és a pisztáciát összekeverjük. A tojások sárgáját a maradék cukorral és az étolajjal kikavarjuk, majd felváltva adagolva összedolgozzuk a száraz alapanyagokkal, illetve a felvert fehérjével.
2. Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és beleöntjük a masszánkat. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük a piskótát. Elkészültét tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk kihűlni.
3. A pisztáciás krémhez az 1 dl tejszínt felmelegítjük a kétféle cukorral. A zselatinokat beáztatjuk kb. 4-5 percre annyi hideg vízbe, amennyi jól ellepi. Amikor a cukor felolvadt lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felázott és alaposan kinyomkodott zselatint. Ezt az egészet összedolgozzuk a mascarponéval. Ezután jöhet bele a pisztácia, végül pedig a felvert habtejszín.
4. A kihűlt tésztát tálcára helyezzük, (lehetőleg forgathatóra, mert az a későbbiekben megkönnyíti a munkánkat díszítéskor )köré tortakarikát teszünk (célszerű állítható méretű karikát használni, hogy kellően szorosan ölelje a piskótát, és hogy kellően magas legyen) és a pisztáciás krémet a piskótára simítjuk. Hűtőbe tesszük dermedni, amíg elkészítjük a málnazselét.
5. A málnazseléhez a málnát a kétféle cukorral és a citrom levével felfőzzük. Botmixerrel pürésítjük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk néhány percre, majd kinyomkodjuk és a meleg málnához keverjük. Legalább langyosra hűtjük, a pisztáciás krémre öntjük és hűtőbe tesszük, amíg meg nem dermed.
6. A fehércsoki mousse-hoz a csokit az 1 dl tejszínben felolvasztjuk a cukorral és az aromával. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott majd kinyomkodott lapzselatinokat. Langyosra hűtjük és összeforgatjuk a felvert habtejszínnel.
7. Az így kapott mousse-t a málnazselére öntjük. Visszatesszük a hűtőbe, míg meg nem dermed, de legalább 1-2 órára.
8. A torta tetejére elkészítjük a fehércsokis ganache-t. Ehhez a csokit felolvasztjuk a tejszínben. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott lapzselatint. Langyosra hűtjük és óvatosan, egyenletesen a torta tetejére öntjük. Mehet vissza a hűtőbe.
9. Ha a tortánk kellőképpen kidermedt (ez legalább 3 óra, de legjobb, ha egy éjszakát hűtjük.), akkor óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tészta oldalát málnalekvárral vékonyan körbe kenjük és durvára vágott, pisztáciával panírozzuk. Tetejét habrózsákkal, pisztáciával és tetszés szerint csokoládé díszekkel, liofilizált málnával dekoráljuk.