Ha a szervezeted azt igényli, hogy édes ízekkel kényeztesd magad, akkor készítd el ezt a fehércsokis mogyorótortát karamellel! Az édes ízek harmóniája a roppanós mogyoróval egy igazi gyógyír tud lenni ilyenkor.


Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Facebook , Instagram ,PinterestTikTok

Ha szeretnéd, hogy a Te  alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon  (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet!  Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.

torta receptek

Hozzávalók:

1 db 24 cm-es tortához: 

Mogyorós tészta: 

4 db tojás 

80 g cukor 

0,2 dl étolaj 

80 g törökmogyoró 

40 g finomliszt 

Karamellás mascarpone krém: 

100 g cukor 

1,5 dl habtejszín felmelegítve 

3 db lapzselatin 

150 g mascarpone 

2 dl habtejszín, habbá verve 

40 g durvára vágott törökmogyoró 

Mogyorós mascarpone krém: 

1 dl habtejszín 

100 g törökmogyoró 

10 g vaníliás cukor 

40 g cukor 

reszelt tonkabab (elhagyható) 

3 db lapzselatin 

100 g mascarpone 

2 dl habtejszín, habbá verve 

Fehércsoki mousse: 

1 dl habtejszín 

100 g fehércsoki 

20 g vaníliás cukor 

3 db lapzselatin 

1,5 dl habtejszín, habbá verve 

Fehércsoki glazúr: 

1 dl habtejszín 

100 g fehércsoki 

1 db lapzselatin 

Díszítés: 

2-3 ek lekvár 

50 g durvára vágott törökmogyoró 

1,5 dl habtejszín, habbá verve 

fehércsoki díszek 

Receptkönyv

Elkészítés:

1. A tésztához a mogyorót késes aprítóban ledaráljuk és összekeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A tojások sárgáját kikavarjuk a maradék cukorral és az étolajjal majd felváltva adagolva összeforgatjuk a felvert fehérjével és a száraz alapanyagok keverékével. 

Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

Mogyorótorta 1
Mogyorótorta 1

2.  Ha a tészta kihűlt, elkészítjük a karamell réteget. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A cukrot száraz edényben felolvasztjuk. Hozzáöntjük a meleg tejszínt és addig melegítjük tovább amíg a cukor újra el nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről, a zselatinokat kinyomkodjuk és elkeverjük a karamellben. Az egészet a mascarponéhoz öntjük és alaposan összekeverjük egy kézi habverővel. Ha langyosra hűlt a 2 dl tejszínt lágy habbá verjük és a krémbe forgatjuk egy szilikon spatulával.

Mogyorótorta 2
Mogyorótorta 2

3. A tésztát forgatható tortaállványra tesszük, köré szorosan csatolunk egy állítható tortakarikát és a krémet a tésztára öntjük. Egy kis méretű hajlított kenőkéssel egyenletesen elkenjük és végül megszórjuk a durvára vágott mogyoróval. Hűtőbe tesszük dermedni amíg készítjük a következő réteget.

Mogyorótorta 3

4.  A mogyorós krémhez a mogyorót késes aprítóban ledaráljuk. Az 1 dl tejszínt a kétféle cukorral és a tonkababbal addig melegítjük amíg a cukor el nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatinokat. A mogyorót és a mascarponét egy keverőtálba mérjük, hozzáöntjük a zselatinos tejszínt és alaposan összekeverjük. A 2 dl habtejszínt lágy habbá verjük és a krémbe forgatjuk. A kapott krémet a karamelles rétegre öntjük és visszatesszük a hűtőbe dermedni, amíg készül a következő réteg.

Mogyorótorta 4

5. A fehércsoki mousse-val folytatjuk. Ehhez az 1 dl tejszínbe tördeljük a fehércsokit, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és addig melegítjük kis lángon, kavargatva amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük, majd összeforgatjuk a 1,5 dl lágy habbá vert tejszínnel. A mousset a mogyorós rétegre öntjük és legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük.

Mogyorótorta 5

6. A glazúrhoz a fehércsokit a tejszínbe tördeljük, alacsony lángon kevergetve felolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. A torta tetejére öntjük és ismét hűtés következik 1-2 óra legalább.

Mogyorótorta 6

7. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát körbe kenjük a lekvárral és a mogyoróval panírozzuk. A felvert habtejszínt csillag csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk. Fehércsoki díszekkel dekoráljuk.

Mogyorótorta



Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.