Ha a szervezeted azt igényli, hogy édes ízekkel kényeztesd magad, akkor készítd el ezt a fehércsokis mogyorótortát karamellel! Az édes ízek harmóniája a roppanós mogyoróval egy igazi gyógyír tud lenni ilyenkor.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
1 db 24 cm-es tortához:
Mogyorós tészta:
4 db tojás
80 g cukor
0,2 dl étolaj
80 g törökmogyoró
40 g finomliszt
Karamellás mascarpone krém:
100 g cukor
1,5 dl habtejszín felmelegítve
3 db lapzselatin
150 g mascarpone
2 dl habtejszín, habbá verve
40 g durvára vágott törökmogyoró
Mogyorós mascarpone krém:
1 dl habtejszín
100 g törökmogyoró
10 g vaníliás cukor
40 g cukor
reszelt tonkabab (elhagyható)
3 db lapzselatin
100 g mascarpone
2 dl habtejszín, habbá verve
Fehércsoki mousse:
1 dl habtejszín
100 g fehércsoki
20 g vaníliás cukor
3 db lapzselatin
1,5 dl habtejszín, habbá verve
Fehércsoki glazúr:
1 dl habtejszín
100 g fehércsoki
1 db lapzselatin
Díszítés:
2-3 ek lekvár
50 g durvára vágott törökmogyoró
1,5 dl habtejszín, habbá verve
fehércsoki díszek
1. A tésztához a mogyorót késes aprítóban ledaráljuk és összekeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A tojások sárgáját kikavarjuk a maradék cukorral és az étolajjal majd felváltva adagolva összeforgatjuk a felvert fehérjével és a száraz alapanyagok keverékével.
Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
2. Ha a tészta kihűlt, elkészítjük a karamell réteget. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A cukrot száraz edényben felolvasztjuk. Hozzáöntjük a meleg tejszínt és addig melegítjük tovább amíg a cukor újra el nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről, a zselatinokat kinyomkodjuk és elkeverjük a karamellben. Az egészet a mascarponéhoz öntjük és alaposan összekeverjük egy kézi habverővel. Ha langyosra hűlt a 2 dl tejszínt lágy habbá verjük és a krémbe forgatjuk egy szilikon spatulával.
3. A tésztát forgatható tortaállványra tesszük, köré szorosan csatolunk egy állítható tortakarikát és a krémet a tésztára öntjük. Egy kis méretű hajlított kenőkéssel egyenletesen elkenjük és végül megszórjuk a durvára vágott mogyoróval. Hűtőbe tesszük dermedni amíg készítjük a következő réteget.
4. A mogyorós krémhez a mogyorót késes aprítóban ledaráljuk. Az 1 dl tejszínt a kétféle cukorral és a tonkababbal addig melegítjük amíg a cukor el nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatinokat. A mogyorót és a mascarponét egy keverőtálba mérjük, hozzáöntjük a zselatinos tejszínt és alaposan összekeverjük. A 2 dl habtejszínt lágy habbá verjük és a krémbe forgatjuk. A kapott krémet a karamelles rétegre öntjük és visszatesszük a hűtőbe dermedni, amíg készül a következő réteg.
5. A fehércsoki mousse-val folytatjuk. Ehhez az 1 dl tejszínbe tördeljük a fehércsokit, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és addig melegítjük kis lángon, kavargatva amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük, majd összeforgatjuk a 1,5 dl lágy habbá vert tejszínnel. A mousset a mogyorós rétegre öntjük és legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük.
6. A glazúrhoz a fehércsokit a tejszínbe tördeljük, alacsony lángon kevergetve felolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. A torta tetejére öntjük és ismét hűtés következik 1-2 óra legalább.
7. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát körbe kenjük a lekvárral és a mogyoróval panírozzuk. A felvert habtejszínt csillag csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk. Fehércsoki díszekkel dekoráljuk.