Egy könnyed, és könnyen elkészíthető édes kókusz torta erdei gyümölccsel. Egyszerűségével, és élénk megjelenésével könnyen elcsábít. Az ellenállás helyett inkább csak készítsd el! :-)
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához:
Kókuszos piskóta:
3 db tojás
3 ek hideg víz
120 g cukor
80 g finomliszt
40 g kókuszreszelék
6 g sütőpor
Kókuszos erdei gyümölcs krém:
150 g fagyasztott erdei gyümölcs keverék
20 g vaníliás cukor
50 g barna nádcukor
3 db lapzselatin
1 dl kókusztej
20 g kókuszreszelék
2,5 dl habtejszín, lágy habbá verve
Erdei gyümölcs zselé:
250 g fagyasztott erdei gyümölcs keverék
20 g vaníliás cukor
40 g barna nádcukor
½ db citrom leve
3 db lapzselatin
Kókusz krém:
2 dl kókusztej
50 g tejpor (kávékrémpor)
20 g vaníliás cukor
40 g cukor
3 db lapzselatin
2,5 dl habtejszín, lágy habbá verve
Kókuszos fehércsoki glazúr:
1 dl kókusztej
0,5 dl habtejszín
100 g fehércsoki
1 db lapzselatin
Díszítés:
1-2 ek ízlés szerinti lekvár
30 g kókuszreszelék
friss gyümölcsök
Elkészítés:
1. A piskótához a lisztet, a kókuszreszeléket és a sütőport összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük a vizet is. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva a sárgájához forgatjuk. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
2. Közben a kókuszos erdei gyümölcs krémhez a fagyasztott gyümölcsöt a kétféle cukorral felolvasztjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk, a kókusztejet egy keverőtálba mérjük. A felolvadt gyümölcsöt addig melegítjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik, ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Ráöntjük a kókusztejre és alaposan összekeverjük. A kókuszreszeléket egy száraz serpenyőben kis lángon, időnként rázogatva világosra pirítjuk és ezt is a gyümölcshöz öntjük. Legalább langyosra hűtjük, csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt.
3. A piskótát tálcára tesszük és köré, szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A gyümölcsös krémet a tésztára öntjük, szükség szerint egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe tesszük dermedni, amíg a zselé készül.
4. A zseléhez a gyümölcsöt felolvasztjuk, turmixoljuk és a kétféle cukorral, valamint a citromlével felfőzzük. A zselatinokat néhány percre hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk és a tűzhelyről lehúzott gyümölcsben elkeverjük. Kihűtjük, de még mielőtt dermedni kezd, ráöntjük a gyümölcsös kókuszos krémre és újabb hűtés következik, amíg meg nem húz.
5. A kókusz krémhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A kókusztejhez adjuk a tejport, valamint a kétféle cukrot és kikavarjuk. Közepes lángon, kavargatva felmelegítjük, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük, csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt. A zselére öntjük és 2-3 órára hűtőbe tesszük dermedni.
6. A glazúrhoz a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A kókusztejet és a tejszínt összekeverjük, beletördeljük a fehércsokit és alacsony lángon, kevergetve addig melegítjük, amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük és a kókuszos krémre öntjük. További hűtés következik, legalább 1-2 óra.
7. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és kókuszreszelékkel panírozzuk. A torta tetejét friss gyümölcsökkel, vagy alkalomhoz illően dekoráljuk.