Egy könnyed, és könnyen elkészíthető epres banános joghurt torta lágyan harmonizáló, nem túl tolakodó ízvilággal. Kell ennél több?
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához:
Kókuszos-joghurtos piskóta:
4 db tojás
80 g cukor
20 ml étolaj
150 g natúr görög joghurt
80 g finomliszt
50 g kókuszreszelék
6 g sütőpor
Banános epres krém:
100 g fagyasztott eper
20 g vaníliás cukor
30 g cukor
2 db lapzselatin
100 g natúr görög joghurt
100 g mascarpone
100 g hámozott banán
Banános-kókuszos joghurt krém:
1,5 dl habtejszín
20 g vaníliás cukor
50 g cukor
30 g kókuszreszelék
3 db lapzselatin
300 g natúr görög joghurt
100 g hámozott banán
2 dl habtejszín, lágy habbá verve
Eper zselé:
200 g fagyasztott eper
20 g vaníliás cukor
40 g cukor
2 db lapzselatin
Díszítés:
1-2 ek eperlekvár
30 g kókuszreszelék
friss eper
banán
Elkészítés:
1. A piskótához a lisztet, a kókuszreszeléket és a sütőport összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáadjuk az étolajat, majd a joghurtot is. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva forgatjuk hozzá. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
2. Ha a tészta kihűlt, elkészítjük a banános-epres krémet. Az epret a kétféle cukorral felolvasztjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A banánt pépesítjük és a mascarponéval, valamint a joghurttal együtt egy keverőtálba mérjük. Az epret áttörjük és a tűzhelyről lehúzva elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. A banános krémhez öntjük és alaposan összekeverjük.
3. A kihűlt piskótát tálcára tesszük és köré, szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A krémet a tésztára öntjük és hűtőbe tesszük dermedni 1-2 órára.
4. Közben elkészítjük a banános-kókuszos joghurt krémet. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A 1,5 dl habtejszínbe mérjük a kétféle cukrot és a kókuszreszeléket és felfőzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. A banánt pürésítjük és a joghurttal együtt egy keverőtálba mérjük. Hozzáöntjük a zselatinos tejszínt és alaposan összekeverjük. A 2 dl habtejszínt lágy habbá verjük, és a krémhez forgatjuk. Az epres krémre öntjük és visszatesszük a hűtőbe további 2-3 órát dermedni.
5. Az eperzseléhez az epret a kétféle cukorral felolvasztjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A felolvadt epret pürésítjük, ízlés szerint átszűrjük. Elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat, és ha már legalább langyosra hűlt ráöntjük a joghurt krémre. Addig hűtjük tovább, amíg meg nem dermed.
6. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és kókuszreszelékkel panírozzuk. Friss eperrel, és banánnal dekoráljuk.