A desszertek fogyasztásánál az egyik legfelemelőbb érzés ,amikor sikerül megteremteni az összhangot. Amikor az ízek nem túl édesek, de pont annyira intenzívek, hogy kellemes érzést keltsenek. Amikor az állaga annyira könnyedre sikerül, hogy az agyadban elindult folyamat nem engedi, hogy félbe hagyd a szelet fogyasztását, és kizárva a külvilágot szinte képes vagy a függőjévé válni.
Ennek a könnyen elkészíthető, egyszerű barackos kekszes túrótortának most sikerült nálam elérnie ezt a hatást. Az elkészítését bátran ajánljuk kezdőknek is.
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához:
Piskóta:
2 db tojás
2 ek hideg víz
60 g cukor
20 g vaníliás cukor
80 g finomliszt
6 g sütőpor
Kekszes barackkrém:
250 g lecsöpögtetett őszibarackbefőtt
20 g vaníliás cukor
20 g cukor
1 dl habtejszín
20 g étkezési keményítő
100 g lecsöpögtetett őszibarackbefőtt apróra kockázva
50 g háztartási keksz
Tejfölös túrókrém:
250 g krémes túró
150 g tejföl (20%-os)
1,5 dl habtejszín
20 g vaníliás cukor
80 g cukor
3 db lapzselatin
3 dl habtejszín, lágy habbá verve
Barackzselé:
200 g lecsöpögtetett őszibarackbefőtt
20 g cukor
3 db lapzselatin
Elkészítés:
1. A piskótához a lisztet a sütőporral összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral, és a vaníliás cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük a vizet is. A lisztet és a felvert fehérjét felváltva adagolva forgatjuk a sárgájához. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Elkészültét tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk kihűlni.
2. A kekszes barackkrémhez a 250 g barackot turmixoljuk és hozzáadjuk a kétféle cukrot. A keményítőt kikavarjuk a tejszínben és ezt is a gyümölcshöz öntjük. Közepes lángon, kavargatva sűrűsödésig főzzük. Langyosra hűtjük. A 100 g barackot apró kockákra vágjuk, a kekszet kis darabokra tördeljük, és mindkettőt a krémbe forgatjuk. A kihűlt piskótát tálcára tesszük, köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk és a krémet a tésztára öntjük. Egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe tesszük, amíg a következő réteggel dolgozunk.
3. A túrókrémhez a túrót és a tejfölt egy keverőtálba mérjük és áttörjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A 1,5 dl tejszínbe mérjük a kétféle cukrot és közepes lángon addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük, majd a tejfölös túróhoz öntjük és alaposan összekeverjük. A 3 dl tejszínt lágy habbá verjük, és ezt is a krémhez forgatjuk. A kapott krémet a kekszes barackra öntjük és legalább 3 órára hűtőbe tesszük dermedni.
4. A zseléhez a barackot leturmixoljuk, és hozzáadjuk a cukrot. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A gyümölcsöt felfőzzük, lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután öntjük rá a túrókrémre. További 1-2 órát hűtjük, amíg a zselé meg nem húz.
5. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. Tetszés szerint dekoráljuk.