A desszertek fogyasztásánál az egyik legfelemelőbb érzés ,amikor sikerül megteremteni az összhangot. Amikor az ízek nem túl édesek, de pont annyira intenzívek, hogy kellemes érzést keltsenek. Amikor az állaga annyira könnyedre sikerül, hogy az agyadban elindult folyamat nem engedi, hogy félbe hagyd a szelet fogyasztását, és kizárva a külvilágot szinte képes vagy a függőjévé válni. 

Ennek a könnyen elkészíthető, egyszerű barackos kekszes túrótortának most sikerült nálam elérnie ezt a hatást. Az elkészítését bátran ajánljuk kezdőknek is.

Egyszerű kekszes barackos túrótorta kezdőknek

Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához: 

Piskóta: 

2 db tojás 

2 ek hideg víz 

60 g cukor 

20 g vaníliás cukor 

80 g finomliszt 

6 g sütőpor 

Kekszes barackkrém: 

250 g lecsöpögtetett őszibarackbefőtt 

20 g vaníliás cukor 

20 g cukor 

1 dl habtejszín 

20 g étkezési keményítő 

100 g lecsöpögtetett őszibarackbefőtt apróra kockázva 

50 g háztartási keksz 

Tejfölös túrókrém: 

250 g krémes túró 

150 g tejföl (20%-os) 

1,5 dl habtejszín 

20 g vaníliás cukor 

80 g cukor 

3 db lapzselatin 

3 dl habtejszín, lágy habbá verve 

Barackzselé: 

200 g lecsöpögtetett őszibarackbefőtt 

20 g cukor 

3 db lapzselatin 

Elkészítés: 

1. A piskótához a lisztet a sütőporral összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral, és a vaníliás cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük a vizet is. A lisztet és a felvert fehérjét felváltva adagolva forgatjuk a sárgájához. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Elkészültét tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk kihűlni.

Egyszerű kekszes barackos túrótorta kezdőknek is recept

2. A kekszes barackkrémhez a 250 g barackot turmixoljuk és hozzáadjuk a kétféle cukrot. A keményítőt kikavarjuk a tejszínben és ezt is a gyümölcshöz öntjük. Közepes lángon, kavargatva sűrűsödésig főzzük. Langyosra hűtjük. A 100 g barackot apró kockákra vágjuk, a kekszet kis darabokra tördeljük, és mindkettőt a krémbe forgatjuk. A kihűlt piskótát tálcára tesszük, köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk és a krémet a tésztára öntjük. Egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe tesszük, amíg a következő réteggel dolgozunk.

Egyszerű kekszes barackos túrótorta kezdőknek is recept
Egyszerű kekszes barackos túrótorta kezdőknek is recept

3. A túrókrémhez a túrót és a tejfölt egy keverőtálba mérjük és áttörjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A 1,5 dl tejszínbe mérjük a kétféle cukrot és közepes lángon addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük, majd a tejfölös túróhoz öntjük és alaposan összekeverjük. A 3 dl tejszínt lágy habbá verjük, és ezt is a krémhez forgatjuk. A kapott krémet a kekszes barackra öntjük és legalább 3 órára hűtőbe tesszük dermedni.

Egyszerű kekszes barackos túrótorta kezdőknek is recept

4. A zseléhez a barackot leturmixoljuk, és hozzáadjuk a cukrot. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A gyümölcsöt felfőzzük, lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután öntjük rá a túrókrémre. További 1-2 órát hűtjük, amíg a zselé meg nem húz.

Egyszerű kekszes barackos túrótorta kezdőknek is recept

5. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. Tetszés szerint dekoráljuk.

Egyszerű kekszes barackos túrótorta kezdőknek
Szakácskönyv


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.