Egy igazán elegáns , és ellenállhatatlan édes desszert. A könnyed, és selymes vaníliás krém, a roppanós cukor réteg, a mandulás linzer, és az enyhén savas gyümölcsös réteg egy igazán előkelő éke lehet bármely étkezés lezárásának.
Az oldal jobb használhatósága érdekében nem használunk hirdetéseket. Az "A pillanat íze" weboldal működését a webshopunkban történő vásárlásoddal tudod támogatni. Itt többek között megtalálod az általunk is használt cukrász kellékeket, illetve nyomtatott, és digitális könyveinket is. Ezek tartalmáról ide kattintva olvashatsz bővebben.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
1 db 22 cm-es tortához
Mandulás linzer:
130 g liszt (BL55)
50 g darált mandula (vagy mandula liszt)
120 g vaj
50 g cukor
10 g vaníliás cukor
1 db tojás sárgája
0,5 kezeletlen héjú citrom reszelt héja
Gyümölcs puding:
1 db narancs kifacsart leve
3 db maracuja gyümölcs húsa
10-15 g vaníliás pudingpor vagy étkezési keményítő
50 g cukor
10 g vaníliás cukor
Vaníliás krém:
3 dl tej
4 dl állati eredetű habtejszín ( a zsírtartalom % nem fontos)
8 db tojás sárgája
1 db rúd vanília / Manilia.hu - A legfinomabb döntés
25 g vaníliás puding por , vagy étkezési keményítő
70 g cukor
Díszítéshez/ szervírozáshoz:
~ kb. 100-150 g porcukor
~100 g szeletelt mandula a panírozáshoz
1. Egy keverőtálba mérjük ki a hozzávalókat, a lehetőleg hűtött vajat kockázzuk fel előtte! Gyúrjuk őket egyneművé, majd csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe amíg a többi elem elkészül, de minimum 30 percre!
2. Facsarjuk ki a narancs levét, és a marcujával, a cukorral, illetve a puding porral folyamatosan kavargatva kezdjük el felfőzni! A gyümölcs magokat tetszés szerint szűrjük le, de ez a lépés elhagyható. Ha besűrűsödött, akkor tegyük félre!
3. A tejet a tejszínnel, és a kettévágott, kikapart vaníliával kezdjük el lassan főzni! Nem muszáj felforralni. Tojások sárgáját alaposan keverjük krémesre! (Ez gépi habverővel kb. 2-3 perc.) Folyamatos keverés mellett csurgassuk hozzá a főzött tejszínt!
4. A tésztát vegyük ki a hűtőből és nyújtsuk ki akkorára, hogy ki tudjuk vágni belőle a 22 cm-es karikánkat! Ezt helyezzük egy kivajazott, kapcsos torta formába, és előmelegített 180 C fokos, légkeveréses sütőben süssük elő 10 percig!
5. Egyenletesen oszlassuk el rajta a gyümölcspudingot, és alufóliával csomagoljuk körbe alulról a sütőformát, hogy a krém ne tudjon majd kifolyni! Öntsük rá a vanília krémet is!
A sütő aljába óvatosan tegyünk forró fizet egy mély tepsibe, hogy majd gőz képződjön sütés közben, és vegyük vissza a hőmérsékletet 150 C fokra! Végül süssük további 35 percig! Hagyjuk langyosra hűlni, és tegyük a hűtőbe néhány órára, de lehetőleg egy éjszakára!
6. Ha körbevágtuk, és eltávolítottuk a torta karikát, akkor egy száraz serpenyőben enyhén pirítsuk meg a mandula szeleteket, és panírozzuk be vele a torta oldalát!
A könnyebb szeletelhetőség érdekében célszerű a levágott szeleteket megszórni porcukorral, és azt karamellizálni szakács fáklyával nem pedig az egész tortát.