Idén bőséges birsalma termésünk volt, és ha egy ilyen finom, és mutatós birsalmás, pisztáciás torta készül belőle, akkor az szerintünk az egyik legjobb felhasználása ennek a szuper gyümölcsnek! Készítsd el Te is mielőtt vége a szezonjának! :)
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához:
Pisztáciás piskóta:
4 d tojás
60 g cukor
20 g vaníliás cukor
80 g hántolt, sótlan pisztácia
40 g finomliszt
20 ml étolaj
Birsalma ragu:
250 g megtisztított birsalma
60 g cukor
20 g vaníliás cukor
½ db citrom leve
0,5 dl víz
1 dl habtejszín
20 g étkezési keményítő
Pisztácia krém:
2 db tojássárgája
40 g cukor
20 g vaníliás cukor
ízlés szerint reszelt tonkabab (elhagyható)
1,5 dl habtejszín
2 db lapzselatin
60 g hántolt, sótlan pisztácia
1 dl habtejszín, habbá verve
Birsalma zselé:
250 g megtisztított birsalma
½ db citrom leve
60 g cukor
10 g vaníliás cukor
3 db lapzselatin
Vanília mousse:
2 dl habtejszín
1 db vanília rúd kikapart magja (mi most Vanuatu rudat használtunk)
50 g cukor
3 db lapzselatin
2,5 dl habtejszín, habbá verve
Díszítés:
1-2 ek ízlés szerinti lekvár
30 g durvára darált sótlan pisztácia
1,5 dl habtejszín, habbá verve
Ha szívesen készíted a receptjeinket, akkor szeretettel ajánljuk nyomtatott kiadványainkat is. Látogass el a webshopunkba, ahol a könyvek mellett digitálisan elérhető prémium tartalmainkat is megtalálod, hogy még több szuper recept legyen a tarsolyodban! :)
A webshophoz -->kattints ide! <--
Elkészítés:
1. A piskótához a pisztáciát késes aprítóban ledaráljuk és összekeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral, valamint a vaníliás cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük az étolajat is. A felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat felváltva adagolva a sárgájához forgatjuk. Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
2. A birsalma raguval folytatjuk. A megtisztított birsalmákat apró kockákra vágjuk, közben meglocsoljuk citromlével, hogy ne barnuljanak be. Hozzáadjuk a kétféle cukrot, valamint a vizet és puhára pároljuk. Közben a keményítőt kikavarjuk a habtejszínben és a birsalmához öntjük. Addig főzzük tovább, kavargatva, amíg sűrű nem lesz.
3. Ha a birsalma legalább langyosra hűlt elkezdjük a torta összeállítását. A piskótát tálcára tesszük és köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A birsalma krémet a tésztára öntjük, egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe tesszük, amíg a következő réteggel foglalkozunk.
4. A pisztáciás krémhez a pisztáciát késes aprítóban ledaráljuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgákat a kétféle cukorral, valamint a tonkababbal kihabosítjuk. Hozzáöntjük a 1,5 dl habtejszínt és alacsony lángon, kevergetve sűrűsödésig melegítjük. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Belekeverjük a pisztáciát, és ha már legalább langyosra hűlt hozzáforgatjuk a lágy habbá vert habtejszínt. A kapott krémet a birsalmára öntjük, szükség szerint egyenletesen elsimítjuk és visszatesszük a hűtőbe dermedni legalább 1 órára.
5. Közben elkészítjük a birsalma zselét. A megtisztított birsalmákat felkockázzuk és a citromlével, valamint a kétféle cukorral együtt puhára pároljuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A gyümölcsöt botmixer segítségével pürésítjük és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük, csak ezután öntjük rá a pisztáciás rétegre. Egyenletesen elsimítjuk, és újabb hűtés következik, legalább 1-2 óra, amíg meg nem dermed.
6. A vanília mousse-al folytatjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A 2 dl habtejszínhez adjuk a cukrot, valamint a vanília rúd kikapart magját és felfőzzük. Miután lehúztuk a tűzhelyről elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt. A mousse-t a zselére öntjük és egy éjszakára, de legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük dermedni.
7. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és a pisztáciával panírozzuk. A felvert habtejszínt csillag díszítő csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére, körbe habrózsákat nyomunk. Durvára darált pisztáciával dekoráljuk.