Idén bőséges birsalma termésünk volt, és ha egy ilyen finom, és mutatós birsalmás, pisztáciás torta készül belőle, akkor az szerintünk az egyik legjobb felhasználása ennek a szuper gyümölcsnek!  Készítsd el Te is mielőtt vége a szezonjának! :)

Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához: 

Pisztáciás piskóta: 

4 d tojás 

60 g cukor 

20 g vaníliás cukor 

80 g hántolt, sótlan pisztácia 

40 g finomliszt 

20 ml étolaj 

Birsalma ragu: 

250 g megtisztított birsalma 

60 g cukor 

20 g vaníliás cukor 

½ db citrom leve 

0,5 dl víz 

1 dl habtejszín 

20 g étkezési keményítő 

Pisztácia krém: 

2 db tojássárgája 

40 g cukor 

20 g vaníliás cukor 

ízlés szerint reszelt tonkabab (elhagyható) 

1,5 dl habtejszín 

2 db lapzselatin 

60 g hántolt, sótlan pisztácia 

1 dl habtejszín, habbá verve 

Birsalma zselé: 

250 g megtisztított birsalma 

½ db citrom leve 

60 g cukor 

10 g vaníliás cukor 

3 db lapzselatin 

Vanília mousse: 

2 dl habtejszín 

1 db vanília rúd kikapart magja (mi most Vanuatu rudat használtunk) 

50 g cukor 

3 db lapzselatin 

2,5 dl habtejszín, habbá verve 

Díszítés: 

1-2 ek ízlés szerinti lekvár 

30 g durvára darált sótlan pisztácia 

1,5 dl habtejszín, habbá verve 

Ha szívesen készíted a receptjeinket, akkor szeretettel ajánljuk nyomtatott kiadványainkat is. Látogass el a webshopunkba, ahol a könyvek mellett digitálisan elérhető prémium tartalmainkat is megtalálod, hogy még több szuper recept legyen a tarsolyodban! :)

A webshophoz -->kattints ide! <--

Cukrász könyv

Elkészítés: 

1. A piskótához a pisztáciát késes aprítóban ledaráljuk és összekeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral, valamint a vaníliás cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük az étolajat is. A felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat felváltva adagolva a sárgájához forgatjuk. Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

Birsalmás pisztáciás torta recept
Birsalmás pisztáciás torta recept

2. A birsalma raguval folytatjuk. A megtisztított birsalmákat apró kockákra vágjuk, közben meglocsoljuk citromlével, hogy ne barnuljanak be. Hozzáadjuk a kétféle cukrot, valamint a vizet és puhára pároljuk. Közben a keményítőt kikavarjuk a habtejszínben és a birsalmához öntjük. Addig főzzük tovább, kavargatva, amíg sűrű nem lesz.

Birsalmás pisztáciás torta recept

3. Ha a birsalma legalább langyosra hűlt elkezdjük a torta összeállítását. A piskótát tálcára tesszük és köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A birsalma krémet a tésztára öntjük, egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe tesszük, amíg a következő réteggel foglalkozunk.

Birsalmás pisztáciás torta recept

4. A pisztáciás krémhez a pisztáciát késes aprítóban ledaráljuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgákat a kétféle cukorral, valamint a tonkababbal kihabosítjuk. Hozzáöntjük a 1,5 dl habtejszínt és alacsony lángon, kevergetve sűrűsödésig melegítjük. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Belekeverjük a pisztáciát, és ha már legalább langyosra hűlt hozzáforgatjuk a lágy habbá vert habtejszínt. A kapott krémet a birsalmára öntjük, szükség szerint egyenletesen elsimítjuk és visszatesszük a hűtőbe dermedni legalább 1 órára.

Birsalmás pisztáciás torta recept
Birsalmás pisztáciás torta recept

5. Közben elkészítjük a birsalma zselét. A megtisztított birsalmákat felkockázzuk és a citromlével, valamint a kétféle cukorral együtt puhára pároljuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A gyümölcsöt botmixer segítségével pürésítjük és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük, csak ezután öntjük rá a pisztáciás rétegre. Egyenletesen elsimítjuk, és újabb hűtés következik, legalább 1-2 óra, amíg meg nem dermed.

Birsalmás pisztáciás torta recept

6. A vanília mousse-al folytatjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A 2 dl habtejszínhez adjuk a cukrot, valamint a vanília rúd kikapart magját és felfőzzük. Miután lehúztuk a tűzhelyről elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt. A mousse-t a zselére öntjük és egy éjszakára, de legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük dermedni.

Birsalmás pisztáciás torta recept
Birsalmás pisztáciás torta recept

7. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és a pisztáciával panírozzuk. A felvert habtejszínt csillag díszítő csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére, körbe habrózsákat nyomunk. Durvára darált pisztáciával dekoráljuk.

Birsalmás pisztáciás torta


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.