Nem csak szemet gyönyörködtető, és nem csak mennyei finom, de egyszerűen el is készítheted! Tedd próbára, mert ilyen könnyedén kevés desszerttel tudsz ekkorát villantani! :-D
1 db 24 cm-es tortához
Fehér piskóta:
6 db tojásfehérje
70 g porcukor
10 g vaníliás cukor
80 g finomliszt
6 g sütőpor
Almás-málnás gyümölcsragu:
200 g megtisztított alma (pl: Idared)
150 g fagyasztott málna
50 g kristálycukor
20 g vaníliás cukor
½ db citrom leve
20 g vaj
0,5 dl víz
20 g étkezési keményítő
Fehércsoki mousse:
1,5 dl habtejszín
20 g vaníliás cukor
200 g fehércsoki
3 db lapzselatin
3 dl habtejszín, habbá verve
Fehércsoki glazúr:
2 dl habtejszín
50 g fehércsoki
10 g vaníliás cukor
2 db lapzselatin
Díszítés:
fehércsoki díszek
friss málna
1. A piskótához a lisztet a sütőporral, a porcukrot pedig a vaníliás cukorral összekeverjük. A tojásfehérjét kevés cukorral elkezdjük habbá verni, majd hozzáadjuk a maradék cukrot is és kemény habot verünk belőle. Óvatosan egy szilikon spatula segítségével belekeverjük a lisztet. Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát szép egyenletesen beleöntjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük.
2. Amíg a tészta sül elkészítjük a gyümölcsragut. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk és citromlével meglocsoljuk. Apró kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a fagyott málnát és a kétféle cukrot, valamint a vajat. Alacsony lángon addig főzzük, amíg az alma kockák meg nem puhulnak. A keményítőt kikavarjuk a vízben, a gyümölcshöz öntjük és közepes lángon, kavargatva sűrűre főzzük. Időnként átkavarva hagyjuk kihűlni.
3. Ha a tészta és a gyümölcs is kihűlt a tésztát tálcára helyezzük és a közepére teszünk egy 20 cm-es tortakarikát. A gyümölcsöt beleöntjük, egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe tesszük dermedni. Ez kb. 1-1,5 óra.
4. Ha a gyümölcs megdermedt akkor készítjük el a fehércsoki mousse-t. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A 1,5 dl habtejszínbe tördeljük a fehércsokit és hozzáadjuk a vaníliás cukrot. Alacsony lángon, kevergetve addig melegítjük, amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről. A felpuhult zselatint kinyomkodjuk és a fehércsokihoz keverjük. Legalább langyosra hűtjük és csak ezután forgatjuk össze a lágy habbá vert habtejszínnel.
5. A gyümölcs körül óvatosan eltávolítjuk a tortakarikát és a tészta köré egy állítható tortakarikát csatolunk, szorosan. A mousse-t a formába öntjük és visszatesszük a hűtőbe legalább 3-4 órára dermedni.
6. A fehércsokoládé glazúrhoz a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tejszínt a vaníliás cukorral felforrósítjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott lapzselatinokat. Keverés közben vigyázzunk, hogy ne képződjenek buborékok. Kerüljük a kézi habverő használatát! Szórjuk bele az apróra tördelt fehér csokit, és óvatosan keverjük simára! Ha langyosra hűlt, akkor öntsük a kidermedt fehércsoki mousse-ra és tegyük vissza a hűtőbe dermedni további 1-2 órára.
7. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. Tetszés szerint fehércsoki díszekkel és friss málnával dekoráljuk.