Még kezdő vagy a konyhában, de szeretnéd meglepni a családot egy általad készített finomsággal? Ha igen, akkor bátran vágj bele ennek a mennyei csokoládés tortának az elkészítésébe, mert semmilyen bonyolult elemet nem tartalmaz. Egyszerű kakaós piskótára épül és a háromféle csokoládé mousset egy csokoládé glazúr zárja. Amennyire egyszerű, annyira finom is! :-)
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához
Kakaós piskóta:
3 db tojás
3 ek hideg víz
120 g cukor
80 g finomliszt
40 g cukrozatlan kakaópor
6 g sütőpor
Étcsokoládés mousse:
100 g étcsokoládé
1 dl habtejszín
50 g cukor
3 db lapzselatin
2 dl habtejszín, habbá verve
Tejcsokoládé mousse:
100 g tejcsokoládé
1 dl habtejszín
40 g cukor
ízlés szerint reszelt tonkabab (elhagyható)
3 db lapzselatin
2 dl habtejszín, habbá verve
Fehércsokoládé mousse:
100 g fehércsokoládé
1 dl habtejszín
30 g cukor
1 ek vanília aroma
3 db lapzselatin
2 dl habtejszín, habbá verve
Csokoládé glazúr:
50 g étcsokoládé
50 g tejcsokoládé
1 dl habtejszín
1 db lapzselatin
Díszítés:
2 dl habtejszín, habbá verve
csokoládé díszek
Elkészítés:
1. A piskótához a tojások sárgáját 100 g cukorral és a vízzel kihabosítjuk, hozzáadjuk a kakaópor, liszt és sütőpor keverékét és csomómentesre keverjük. A fehérjét 20 g cukorral habbá verjük és a masszába forgatjuk. Egy 24 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Elkészültét tűpróbával ellenőrizzük, ha beleszúrunk pl. egy fogpiszkálót és már semmi nem ragad rá, akkor biztosan elkészült!
2. A mousse-ok elkészítésénél mindhárom esetben ugyanazt a folyamatot kell követnünk, így csak egyszer írjuk le, értelemszerűen mindig a receptben megadott alapanyagokkal és mennyiségekkel dolgozzunk.
A csokoládét olvasszuk fel az 1 dl habtejszínben a cukor, illetve fehércsoki esetében a vanília aroma hozzáadásával. A zselatint áztassuk be hideg vízbe kb. 4-5 percre, facsarjuk ki majd keverjük el a tejszínben feloldott csokoládéban. Ügyeljünk rá, hogy a tejszín ekkor már ne legyen a tűzhelyen. Langyosra hűtjük, majd összeforgatjuk a felvert habtejszínnel.
3. A kihűlt piskótát tálcára helyezzük(lehetőleg forgathatóra, mert az a későbbiekben megkönnyíti a munkánkat díszítéskor) . Köré tortakarikát teszünk(célszerű állítható méretű karikát használni, hogy kellően szorosan ölelje a piskótát, és hogy kellően magas legyen) és első körben az étcsoki mousse-t öntjük rá. Hűtőben dermesztjük, általában 1 óra elegendő, de mindig ellenőrizzük, hogy kellően meghúzott-e. A következő réteg a tejcsokoládés majd a fehércsokoládés mousse.
4. A torta tetejét glazúrral zárjuk. Ehhez a tejszínben felolvasztjuk a kétféle csokoládét. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint. langyosra hűtjük és az alaposan kidermesztett fehércsokis rétegre öntjük. Visszatesszük a hűtőbe legalább 1-2 órára. Néhány óra elteltével óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. Habrózsákkal és csokoládé díszekkel dekoráljuk.