A fűszeres vajas keksz, a narancs és a csokoládé garantáltan elhozza az ünnepi hangulatot ha elkészíted ezt a spekulatius torta receptet. :)

ozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához 

Kakaós piskóta: 

2 db tojás 

2 ek hideg víz 

80 g cukor 

60 g finomliszt 

20 g cukrozatlan kakaópor 

6 g sütőpor 

1 db narancs reszelt héja 

Mézes lapok: 

120 g finomliszt 

40 g porcukor 

20 g vegyes virágméz 

35 g hideg vaj 

1 db tojássárgája 

1 csapott kk szódabikarbóna 

20 ml tej 

A mézes lapok leöntéséhez: 

75 g tejcsokoládé 

25 g étcsokoládé 

2 ek étolaj 

Spekulatius kekszes krém: 

250 g mascarpone 

200 g tejföl (20%-os) 

1 dl habtejszín 

60 g cukor 

20 g vaníliás cukor 

3 db lapzselatin 

1,5 dl frissen facsart narancslé 

100 g Spekulatius keksz 

3 dl habtejszín, habbá verve 

Csokoládé glazúr: 

1 dl habtejszín 

50 g étcsokoládé 

50 g tejcsokoládé 

1 db lapzselatin 

Cukrász könyv

Elkészítés: 

1. A piskótához a lisztet, a kakaóport, a sütőport és a reszelt narancshéjat összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáadjuk a vizet is. A felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat felváltva adagolva a sárgájához forgatjuk. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

Spekulatius torta

2. Miközben a tészta sül előkészítjük a mézes lapokat. A hozzávalókat egy tálba mérjük, és egynemű tésztává gyúrjuk. Két egyenlő részre osztjuk és lisztezett felületen akkorára nyújtjuk őket, hogy ki tudjunk belőlük szúrni 1-1 db 20 cm-es kört. A kiszúrt lapokat egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és a piskóta után már tehetjük is be a 175 fokos sütőbe. 8 perc alatt megsütjük, majd rácsra tesszük, és hagyjuk kihűlni.

Spekulatius torta
Spekulatius torta

3. A mézes lapok leöntéséhez a kétféle csokoládét csokiolvasztó tálkába tördeljük és hozzáadjuk az étolajat. Vízgőz fölött felolvasztjuk. A kihűlt lapokat megfordítjuk és leöntjük az olvasztott csokoládéval. Egyenletesen elsimítjuk rajtuk és hűtőbe tesszük őket, amíg a krémmel foglalkozunk.

Spekulatius torta

4. A krémhez a mascarponét és a tejfölt egy keverőtálba mérjük. A zselatinokat annyi hideg vízbe áztatjuk, amennyi bőven ellepi. Az 1 dl habtejszínhez adjuk a kétféle cukrot és addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felpuhult, kinyomkodott zselatinokat. A tejfölös mascarponéhez öntjük és alaposan összekeverjük. Ezután jöhet hozzá a narancslé, amit szintén belekeverünk. A kekszet a krémbe tördeljük és egy szilikon spatula segítségével beleforgatjuk, ahogyan a lágy habbá vert 3 dl habtejszínt is.

Spekulatius torta

5. Összeállítjuk a tortát. A kihűlt piskótát tálcára tesszük és köré, szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. 1/3 rész krémet a tésztára öntünk, ennek közepére helyezzük az egyik mézes lapot a csokoládés oldalával lefelé fordítva. Újabb rész krém következik, majd a másik lap, végül pedig a maradék krémet öntjük rá. Egyenletesen elsimítjuk, lehetőleg úgy, hogy a keksz darabkák ne emelkedjenek ki. Egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.

Spekulatius torta

6. A glazúrhoz a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A kétféle csokit a tejszínbe tördeljük és alacsony lángon, kevergetve addig melegítjük, amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. A kidermedt krémre öntjük és további 1-2 órára visszatesszük a hűtőbe, amíg meg nem húz. 

Spekulatius torta

7. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. Tetszés szerint, alkalomhoz illően dekoráljuk.

Spekulatius torta


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.