A mandula és vanília szuper párosítása mellé remekül passzol a két vékony mandulás felvert között lévő sárgabarack réteg, és a felső karamell glazúr, ami vonzó megjelenést is kölcsönöz ennek az édes finomságnak.
Az oldal jobb használhatósága érdekében nem használunk hirdetéseket. Az "A pillanat íze" weboldal működését a webshopunkban történő vásárlásoddal tudod támogatni. Itt többek között megtalálod az általunk is használt cukrász kellékeket, illetve nyomtatott, és digitális könyveinket is. Ezek tartalmáról ide kattintva olvashatsz bővebben.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
(1 db 24 cm-es tortához)
A mandula grillázshoz:
-45 g cukor
-26 g mandula
A tésztához:
-50 g mandula grillázs
-70 g pörkölt mandula
-50 g cukor
-50 g liszt
-3 db tojás
-8 g vaníliás cukor
-1 db citrom reszelt héja
-2 evőkanál étolaj
A barackzseléhez:
-350 g sárgabaracklekvár vagy dzsem
-3 db lapzselatin
A vaníliás mandula mousse-hoz:
-100 g mandula
-3 db tojássárgája
-1 rúd vanília / manilia.hu - A legfinomabb döntés
-60 g cukor
-2 dl tej
-5 dl habtejszín
-5 db lapzselatin
A karamell glazúrhoz:
-80 g cukor
-75 ml forró víz
-40 g sűrített tej
-80 g glükóz szirup (vagy méz)
-3 db lapzselatin
-70 g fehér csokoládé
A díszítéshez:
-30 g fehér csokoládé
-tetszés szerint pirított szeletelt mandula
-tetszés szerint apróra vágott aszalt barack
1. A grillázshoz a cukrot olvasszuk meg, és kavarjuk bele a pirítatlan mandulát! Rövid kavargatás után borítsuk ki sütő papírra, majd ha kihűlt daráljuk le a pirított mandulával együtt! A darált mandulákat kavarjuk össze az 50 g liszttel és a reszelt citromhéjjal!
2. A tésztákhoz a tojásokat válasszuk szét! A sárgáját a csomag vaníliás cukorral, az evőkanál olajjal, és 35 g cukorral kezdjük el 2-3 percig kavarni egy elektromos habverővel! Közben a tojásfehérjéket verjük kemény habbá! Habverés közben folyamatosan adagoljunk hozzá 15 g cukrot!
3. A lisztkeverék és a tojáshab egyik felét óvatosan forgassuk bele a tojássárgájába, majd fokozatosan a másik felét is! Konyhai mérleg segítségével felezzük el a kapott masszát!
4. Az egyik felét öntsük egy sütőpapírral bélelt, 24 cm-es tortaformába, és előmelegített kb. 180 C fokos sütőben süssük meg kb. 9-10 perc alatt! Hagyjuk a formában pár percig, majd helyezzük rácsra hűlni! Ismételjük meg a másik adag tésztával is!
6. A barackréteghez a lekvárt forraljuk fel, és áztassuk vízbe a 3 db lapzselatint! Miután levettük a tűzhelyről alaposan kavarjuk el benne a beáztatott lapzselatinokat!
7. A torta összeállításánál az egyik tésztalapot helyezzük tálcára (lehetőleg forgatható tortaállványra), köré szorosan csatoljunk állítható tortakarikát és mielőtt a barack megdermedne, öntsük a tésztára, és helyezzük rá a másik tésztalapot is! Tegyük a hűtőbe, amíg a mandula mousse elkészül!
8. A vaníliás mousse-hoz a tojások sárgáját alaposan kavarjuk ki a cukorral, áztassuk vízbe az 5 db lapzselatint! Száraz serpenyőben pirítsuk meg a 100 g mandulát, várjuk meg amíg kihűl, majd daráljuk le!
9. A tejet forraljuk fel a vaníliarúd kikapart magjával, majd folyamatos kavargatás mellett vékony sugárban öntsük a tojáshoz! Egy kis időre még rakjuk vissza alacsony lángon a tűzre, és kavargatva melegítsünk rajta! A tűzről levéve alaposan kavarjuk el benne a beáztatott lapzselatinokat és a darált mandulát. Verjük nem túl kemény habbá az 5 dl habtejszínt! Ha a mandulás krém már nem meleg, akkor óvatosan forgassuk bele a felvert habot, öntsük a felső tésztára és simítsuk el! Tegyük a hűtőbe dermedni legalább 3 órára!
10. A karamell öntethez egy gyorsforralóban olvasszuk meg a cukrot 1 evőkanál vízzel, amíg az borostyán színű nem lesz. Adjuk hozzá a maradék forró vizet, és alacsony lángon várjuk meg amíg az el nem olvad! Áztassuk hideg vízbe a lapzselatinokat! A cukrot vegyük le a tűzről, és keverjük bele a sűrített tejet, a glükóz szirupot, a kifacsart lapzselatint, végül a feltördelt fehér csokoládét! Szűrjük le, várjuk meg amíg szoba hőmérsékletű nem lesz, és öntsük a tortára! Tegyük vissza a hűtőbe dermedni!
11. A díszítéshez gőz fölött olvasszuk meg a fehér csokit, majd tegyük egy kis zacskóba aminek a sarkát vékonyan kivágtuk! A zacskóból adagolva a csokival rajzoljunk a tortára köröket, majd szórjuk meg pirított mandulával, és aszalt, vagy kandírozott gyümölccsel!