Eredeti recept: Zila László – Zila Kávéház / Budapest
Az oldal jobb használhatósága érdekében nem használunk hirdetéseket. Az "A pillanat íze" weboldal működését a webshopunkban történő vásárlásoddal tudod támogatni. Itt többek között megtalálod az általunk is használt cukrász kellékeket, illetve nyomtatott, és digitális könyveinket is. Ezek tartalmáról ide kattintva olvashatsz bővebben.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
16 szeletes Zila forma
Köles alap:
380 g hántolt köles
1400 ml tej
1 db vanília rúd kikapart magja
7 g só
345 g cukor
80 g vaj
1 db citrom reszelt héja
Tészta:
1350 g köles alap
80 g túró
40 g mandulaliszt
90 g lenmag liszt
4 db egész tojás
Krém:
700 g köles alap
200 g darabolt sárgabarack konzerv
1 dl habtejszín
6 db lapzselatin
2 dl felvert habtejszín
Sárgabarack öntet:
350 g sárgabarack
100 g cukor
6 g almapektin
A kölest a tejben a só és a vanília hozzáadásával lassú tűzön puhára főzzük. Ezután belekeverjük a cukrot, a citromhéjat és a vajat. A masszából kimérünk 700 g-ot, ebből lesz a krémünk, ezt kihűtjük. A maradék masszát használjuk a tésztához, nekem 1350 g maradt.
A meleg köles alapba belekeverjük a túrót, a lenmag lisztet valamint a mandula lisztet. Ha már nem melegebb 80 foknál akkor jöhetnek bele a tojások. Alaposan összeforgatjuk. Egy 16 szeletes Zila torta forma karikáját sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és a masszánkat egyenletesen belesimítjuk. 180 C fokos előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt sül át. Kihűtjük.
A 700 g köles alapba belekeverünk 200 g lecsöpögtetett, felkockázott sárgabarack befőttet. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk és 1 dl felmelegített tejszínben elkeverjük. A barackos krémhez adjuk, végezetül beleforgatjuk a felvert habtejszínt.
A tortaformánk szilikon részét tálcára helyezzük, rárakjuk a torta karikát. Növényi étolaj spray-vel alaposan befújjuk. Én egy ecset segítségével még át is kentem. Beletöltjük a krémet. Annak érdekében, hogy ne legyen levegős és biztosan mindenhová jusson krém 2-3 alkalommal óvatosan csapjuk az asztalhoz. Tetejére tegyük a kihűlt tésztát és legalább 4órára helyezzük mélyhűtőbe.
Az idő letelte után borítsuk tálcára, ekkor már a tészta legyen alul. Óvatosan távolítsuk el a formát. A barack öntethez a lecsöpögtetett barackot turmixoljuk a cukorral. Felforraljuk majd belekeverjük 1ek cukorban elkevert pektint. Újraforrásig főzzük.
Langyosra hűtjük és betöltjük vele a mélyedéseket. Félbevágott barackkal és csokoládé háromszögekkel díszítjük.