Egy igazán különleges ízvilágú torta, amely 2011-ben méltán nyerte el az Ország tortája díjat! A köles mind a krém, mind pedig a tészta fő alapanyaga, remekül kiegészülve a sárgabarackkal.A torta elkészítéséhez 16 szeletes Zila forma szükséges.

Eredeti recept: Zila László – Zila Kávéház / Budapest 

Az oldal jobb használhatósága érdekében nem használunk hirdetéseket. Az "A pillanat íze" weboldal működését a webshopunkban történő vásárlásoddal tudod támogatni. Itt többek között megtalálod az általunk is használt cukrász kellékeket, illetve nyomtatott, és digitális könyveinket is. Ezek tartalmáról ide kattintva olvashatsz bővebben. 

Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Facebook , Instagram ,PinterestTikTok

Ha szeretnéd, hogy a Te  alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon  (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet!  Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.

Hozzávalók:

16 szeletes Zila forma

Köles alap:

380 g hántolt köles

1400 ml tej

1 db vanília rúd kikapart magja

7 g

345 g cukor

80 g vaj

1 db citrom reszelt héja

Tészta:

1350 g köles alap

80 g túró

40 g mandulaliszt

90 g lenmag liszt

4 db egész tojás

Krém:

700 g köles alap

200 g darabolt sárgabarack konzerv

1 dl habtejszín

6 db lapzselatin

2 dl felvert habtejszín

Sárgabarack öntet:

350 g sárgabarack

100 g cukor

6 g almapektin

Szakács könyv

Elkészítés:

A kölest a tejben a só és a vanília hozzáadásával lassú tűzön puhára főzzük. Ezután belekeverjük a cukrot, a citromhéjat és a vajat. A masszából kimérünk 700 g-ot, ebből lesz a krémünk, ezt kihűtjük. A maradék masszát használjuk a tésztához, nekem 1350 g maradt.

 

A meleg köles alapba belekeverjük a túrót, a lenmag lisztet valamint a mandula lisztet. Ha már nem melegebb 80 foknál akkor jöhetnek bele a tojások. Alaposan összeforgatjuk. Egy 16 szeletes Zila torta forma karikáját sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és a masszánkat egyenletesen belesimítjuk. 180 C fokos előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt sül át. Kihűtjük. 

A 700 g köles alapba belekeverünk 200 g lecsöpögtetett, felkockázott sárgabarack befőttet. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk és 1 dl felmelegített tejszínben elkeverjük. A barackos krémhez adjuk, végezetül beleforgatjuk a felvert habtejszínt. 

A tortaformánk szilikon részét tálcára helyezzük, rárakjuk a torta karikát. Növényi étolaj spray-vel alaposan befújjuk. Én egy ecset segítségével még át is kentem. Beletöltjük a krémet. Annak érdekében, hogy ne legyen levegős és biztosan mindenhová jusson krém 2-3 alkalommal óvatosan csapjuk az asztalhoz. Tetejére tegyük a kihűlt tésztát és legalább 4órára helyezzük mélyhűtőbe. 

Az idő letelte után borítsuk tálcára, ekkor már a tészta legyen alul. Óvatosan távolítsuk el a formát. A barack öntethez a lecsöpögtetett barackot turmixoljuk a cukorral. Felforraljuk majd belekeverjük 1ek cukorban elkevert pektint. Újraforrásig főzzük. 

Langyosra hűtjük és betöltjük vele a mélyedéseket. Félbevágott barackkal és csokoládé háromszögekkel díszítjük. 

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.