Az édes csokoládé és savanykás gyümölcs kényeztetése megbolondítva egy kis rumos ízzel. Kár lenne kihagyni! :-)

Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához: 

Makadámdiós tészta lapok: 

5 db tojásfehérje 

80 g cukor 

100 g makadámdió 

70 g finomliszt 

25 g vaj 

Makadámdió ropogós: 

60 g makadámdió 

20 g ostya (pl. fagyitölcsér) 

50 g tejcsokoládé 

Tipp: a tésztánál és a ropogósnál is a makadámdió helyettesíthető bármilyen más olajos magfélével, pl. dió, mogyoró, kesudió stb. 

Ribizli rétegek: 

500 g pirosribizli (mi most frisset használtunk, de fagyasztott gyümölccsel is elkészíthető) 

80 g cukor 

20 g vaníliás cukor 

2 dl habtejszín 

25 g étkezési keményítő 

3 db lapzselatin 

Rumos csokoládé mousse: 

3 db tojássárgája 

10 g vaníliás cukor 

40 g cukor 

3 tk rum aroma 

1,5 dl habtejszín 

3 db lapzselatin 

100 g tejcsokoládé 

50 g étcsokoládé 

3 dl habtejszín, habbá verve 

Csokoládé glazúr: 

1 dl habtejszín 

50 g tejcsokoládé 

50 g étcsokoládé 

1 db lapzselatin 

Díszítés: 

friss pirosribizli 

néhány csokoládé dísz 

1-2 ek pirosgyümölcs lekvár 

50 g durvára darált makadámdió 

Szakács könyv

Elkésztés:

1. A tésztákhoz a makadámdiót ledaráljuk és összekeverjük a liszttel. A vajat felolvasztjuk. A tojásfehérjéket a cukorral habbá verjük, majd óvatosan egy szilikon spatula segítségével hozzáforgatjuk a száraz alapanyagokat, valamint az olvasztott vajat. Ügyeljünk rá, hogy a vaj ne legyen meleg. A masszát 2 egyenlő részre mérjük. Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a tésztákat egyenként megsütjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben laponként 15 perc.

rumos csokitorta

2. Közben elkészítjük a ropogóst. A csokit csokiolvasztó tálkába tördeljük és vízgőz fölött felolvasztjuk. A makadámdiót az ostyával együtt késes aprítóban ledaráljuk. Hozzáöntjük az olvasztott csokit és alaposan összekeverjük. Egy tálcára frissentartó fóliát terítünk, amire egy 20 cm-es tortakarikát helyezünk és a fóliát ráhajtjuk a külső oldalára. A masszát a formába öntjük és egyenletesen belesimítjuk. Alaposan kifagyasztjuk.

rumos csokitorta

3. Következő lépésként a ribizli rétegeket készítjük el. A gyümölcsöt turmixoljuk és a kétféle cukorral felfőzzük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A keményítőt kikavarjuk a tejszínben, a gyümölcshöz öntjük és kavargatva sűrűre főzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Két egyenlő részre mérjük és legalább langyosra hűtjük.

rumos csokitorta

4. Ha a gyümölcs kihűlt elkezdjük a torta öszeállítását. Az egyik tésztalapot tálcára tesszük és köré sorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. Az egyik rész ribizlit a tésztára öntjük, egyenletesen elsimítjuk. Erre jön a második tésztalap, majd a másik rész ribizli. Legalább egy órára hűtőbe tesszük dermedni.

rumos csokitorta

5. Közben elkészítjük a mousse-t. Ehhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgákat a kétféle cukorral kihabosítjuk, ezután hozzáöntjük a rumot, valamint a 1,5 dl habtejszínt és alacsony lángon, kevergetve addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. A kétféle csokoládét egy keverőtálba tördeljük, ráöntjük a tojásos tejszínt és alaposan elkeverjük, hogy a csokoládé teljesen felolvadjon. Legalább langyosra hűtjük és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert 3 dl habtejszínt.

rumos csokitorta

6. Folytatjuk a torta összeállítását. A kifagyott ropogóst a ribizli réteg közepére helyezzük, majd ráöntjük a csokoládé mousse-t. legalább 3-4 órára visszatesszük a hűtőbe dermedni.

rumos csokitorta

7. A hűtési idő leteltével a csokoládé glazúrt is elkészítjük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A kétféle csokoládét a tejszínbe tördeljük és alacsony lángon, kavargatva addig melegítjük amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Legalább langyosra hűtjük és a mousse-ra öntjük. További, legalább 1-2 óra hűtés következik, amíg a glazúr meg nem húz.

rumos csokitorta

8. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A torta oldalát a második gyümölcsrétegig vékonyan körbe kenjük a lekvárral és a durvára darált makadámdióval panírozzuk. Tetejét friss ribizlivel és csokoládé díszekkel dekoráljuk.

rumos csokitorta


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.