A csokoládé, a narancs, és a mangó triójának egy szuper fúziója, amely különlegessé varázsol bármely ünnepi alkalmat, amire elkészíted.
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához
Narancsos-kakaós piskóta:
2 db tojás
2 ek hideg víz
80 g cukor
60 g finomliszt
20 g cukrozatlan kakaópor
6 g sütőpor
1 db kezeletlen narancs reszelt héja
Narancsos csoki betét:
100 g tejcsokoládé
20 g étcsokoládé
1 db kezeletlen narancs reszelt héja
2 db tojássárgája
20 g vaníliás cukor
10 g étkezési keményítő
1,5 dl habtejszín
2 db lapzselatin
1,5 dl habtejszín, habbá verve
Narancsos mangókrém:
400 g lecsöpögtetett mangó konzerv
1,5 dl frissen facsart narancslé
2 db tojássárgája
50 g cukor
20 g vaníliás cukor
25 g étkezési keményítő
3 db lapzselatin
2,5 dl habtejszín, habbá verve
Csokis hab:
50 g tejcsokoládé
50 g étkecsokoládé
1,5 dl forró habtejszín
Díszítés:
Csokis hab
csokoládé forgács
Elkészítés:
1. A piskótához a lisztet, a kakaóporral és a sütőporral összekeverjük és belereszeljük a narancshéjat. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük, a sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, majd belekeverjük a vizet is. A felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat felváltva adagolva a sárgájához forgatjuk. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
2. Következő lépésben a csokibetétet készítjük el. Ehhez a kétféle csokit egy keverőtálba tördeljük és belereszeljük a narancshéjat is. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgákat a vaníliás cukorral kihabosítjuk, majd jöhet bele a keményítő és a tejszín, amikkel simára keverjük. Alacsony lángon, kevergetve addig melegítjük, amíg sűrűsödni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Ezután a csokoládéra öntjük és alaposan összekeverjük, hogy a csoki teljesen fel tudjon olvadni. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt.
3. Elkezdjük a torta összeállítását. A kihűlt tésztát tálcára tesszük, és a közepére helyezünk egy 20 cm-es tortakarikát. A csokoládé krémet a formába öntjük és legalább 2 órára hűtőbe tesszük dermedni.
4. Ha a csokibetét kidermedt, elkészítjük a narancsos mangókrémet. Ehhez a mangót a narancslével turmixoljuk, majd átszűrjük, hogy a mangó rostszálai ne kerüljenek a krémbe. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgákat a kétféle cukorral kihabosítjuk, majd hozzámérjük a keményítőt és adunk hozzá a mangópüréből is, hogy könnyebben csomómentesre tudjuk keverni, végül a maradék mangót is beleöntjük. Alacsony lángon, kavargatva addig melegítjük, amíg sűrűsödni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt.
5. A csokoládé betét körül eltávolítjuk a tortakarikát, előtte késsel óvatosan körbe vágjuk. A piskóta köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk és a mangós krémet beleöntjük úgy, hogy a csokibetét körül mindenhol megfelelően terüljön. Szükség szerint elsimítjuk és hűtőbe tesszük lehetőség szerint egy éjszakára, de lagalább 5-6 órára.
6. Amíg a torta dermed, a csokoládé habhoz a kétféle csokit tördeljük bele egy keverőtálba. A tejszínt forrósítsuk fel és öntsük a csokira. Alaposan keverjük el kézi habverő segítségével, hogy a csoki teljesen felolvadjon. Takarjuk le frissen tartó fóliával és hűtőben alaposan hűtsük ki.
7. Ha a torta kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A kihűlt csokis tejszínt habbá verjük, csillag csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk. Csokoládé forgáccsal tovább dekoráljuk.