Ha gyerekeknek szeretnénk szülinapi tortát készíteni, akkor a mogyoró és a karamell telitalálat lehet. Ennél a tortánál a mogyorót belecsempésztük a tésztába és a karamell rétegbe is, a karamell édességét pedig könnyed vaníliás moussal próbáltuk ellensúlyozni. Még egy fontos információ, hogy érdemes vigyázni vele, mert nem csak a gyerekek kedvence 😊
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
1 db 24 cm-es tortához
Mogyorós tészta:
3 db tojás
50 g cukor
50 g sótlan földimogyoró
25 g finomliszt
15 ml étolaj
Vanília mousse:
2 dl tejszín
40 g vaníliás cukor
2 ek vanília aroma
80 g cukor
6 db lapzselatin
5 dl tejszín, habbá verve
Mogyorós karamell réteg:
100 g cukor
30 g vaj
150 g tej
10 g étkezési keményítő
0,5 dl hideg víz
2 db lapzselatin
50 g pirított, sótlan földimogyoró
Csokoládé glazúr:
1 dl tejszín
50 g étcsokoládé
50 g tejcsokoládé
1 db lapzselatin
Díszítés:
1,5 dl tejszín, habbá verve
50 g pirított, sótlan földimogyoró
1. A tésztához a mogyorót ledaráljuk és összekeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. a sárgáját a maradék cukorral és az étolajjal kikavarjuk, majd felváltva adagolva hozzáforgatjuk a száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét. A masszát 24 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
2. A vanília moussenál megadott alapanyagokból két réteget fogunk készíteni, tehát először mindennek csak a felével dolgozunk. 1 dl tejszínt felmelegítünk 20 g vaníliás cukorral, 1 ek vanília aromával és 40 g cukorral. Közben a zselatint beáztatjuk hideg vízbe kb. 5 percre. A vaníliás tejszínt lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felázott, kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük és összeforgatjuk a felvert habtejszínnel.
3. A kihűlt piskótát tálcára helyezzük (lehetőleg forgathatóra, mert az a későbbiekben megkönnyíti a munkánkat díszítéskor) és köré tortakarikát teszünk (célszerű állítható méretű karikát használni, hogy kellően szorosan ölelje a piskótát, és hogy kellően magas legyen) , ebben fogjuk felépíteni a tortát. A vaníliás krémet a tésztára öntjük, elsimítjuk, és hűtőbe tesszük dermedni, kb. 1 órára.
4. Előkészítjük a karamell réteg alapanyagait. A keményítőt elkeverjük a vízben, kimérjük a vajat, tejet. a zselatint hideg vízbe áztatjuk kb. 5 percre. A cukrot száraz edényben felolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat és a tejet és addig melegítjük tovább, amíg a cukor újra el nem olvad. Ekkor jöhet hozzá a keményítő, amivel kissé besűrítjük.
5. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a feláztatott, kinyomkodott zselatin is, majd a durvára vágott mogyoróra öntjük és alaposan összeforgatjuk. Langyosra hűtjük és a mousse rétegre öntjük. Visszatesszük a hűtőbe, amíg meg nem dermed.
6. Ezután újabb mousset készítünk a maradék alapanyagokból az előzőekben leírtak alapján. Tovább hűtjük, legalább 1-2 órát.
7. Ha már jól kidermedt a torta akkor jöhet rá a glazúr. A tejszínben felolvasztjuk a csokoládékat, majd elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint. Ráöntjük a tortára és további 1-2 órát hűtjük.
8. Mielőtt eltávolítanánk a tortakarikát, óvatosan körbe vágjuk. Oldalát vékonyan bevonjuk felvert habtejszínnel és durvára vágott mogyoróval bepanírozzuk. Tetejét habrózsákkal és tetszés szerint csokoládékkal díszítjük.