A meggyben az a jó, hogy az év bármely szakában hozzá tudunk jutni befőtt vagy fagyasztott formában így egész évben élvezhetjük a mennyei savanykás ízét. Tejszínnel és csokoládéval párosítva jelenik meg a tortában. Elkészítését bátran ajánljuk kezdő tortakészítőknek is! :-)
Az oldal jobb használhatósága érdekében nem használunk hirdetéseket. Az "A pillanat íze" weboldal működését a webshopunkban történő vásárlásoddal tudod támogatni. Itt többek között megtalálod az általunk is használt cukrász kellékeket, illetve nyomtatott, és digitális könyveinket is. Ezek tartalmáról ide kattintva olvashatsz bővebben.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
Hozzávalók:
1 db 20 cm-es tortához:
Meggyes-kakaós tészta:
3 db egész tojás
0,5 dl tej
0,5 dl étolaj
10 g vaníliás cukor
50 g cukor
70 g finomliszt
20 g cukrozatlan kakaópor
5 g sütőpor
50 g magozott meggy
Meggyzselé:
250 g magozott meggy
50 g cukor
1 ek citromlé
1 tk vanília aroma
1 csapott kk őrölt fahéj
5 db lapzselatin
Vaníliás mousse:
1 dl tejszín
50 g cukor
0,5 db rúd vanília
3 db lapzselatin
2,5 dl tejszín, habbá verve
Csokoládé mousse:
50 g étcsokoládé
50 g tejcsokoládé
20 g cukor
10 g vaníliás cukor
2 db lapzselatin
1,5 dl tejszín, habbá verve
Díszítés:
2 dl tejszín, habbá verve
1-2 ek pirosgyümölcs lekvár
liofilizált málna
csokoládé díszek
néhány szem koktél cseresznye vagy meggy
Elkészítés:
A tésztához az egész tojásokat a kétféle cukorral, a tejjel és az étolajjal elkezdjük kihabosítani. A száraz alapanyagokat egy tálba mérjük és összekeverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a tojásos masszához és összedolgozzuk.
A meggyet apróra felkockázzuk és ezt is a masszához forgatjuk. Egy tepsi aljára sütőpapírt terítünk, ráhelyezünk egy 20 cm-es tortakarikát és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
A meggyzseléhez a meggyet kissé darabosra turmixoljuk. Hozzáadjuk a citromlevet, cukrot, fahéjat, vaníliát és felfőzzük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk kb. 4-5 percre, kinyomkodjuk és a tűzhelyről lehúzott gyümölcshöz keverjük. Egy tálcára folpackot terítünk, erre egy 18cm-es tortakarikát teszünk és a meggyet beleöntjük. Alaposan kifagyasztjuk.
Ha a tészta kihűlt és a meggyzselé már megfelelően kidermedt akkor készítjük el a vanília mousse-t. Ehhez az 1 dl tejszínt felmelegítjük a vanília rúd kikapart magjával, illetve héjával, valamint a cukorral. Ha a cukor felolvadt eltávolítjuk a vanília héját, a tejszínt lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. Összeforgatjuk a felvert tejszínnel.
A tésztát tálcára tesszük. Lehetőség szerint használjunk forgatható tortaállványt. A tészta köré szorosan csatoljunk egy állítható tortakarikát. A vaníliás mousse felét öntsük a tésztára, helyezzük a közepébe a meggyzselét és öntsük rá a maradék mousse-t. Tegyük a hűtőbe dermedni 1-2 órára.
A csokoládés moussehoz a kétféle csokoládét olvasszuk fel a kétféle cukorral az 1 dl tejszínben. Húzzuk le a tűzhelyről és keverjük el benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. Forgassuk össze a felvert habtejszínnel. A csokimousset öntsük a kidermedt vaníliás rétegre. Szükség esetén egy hajlított kenőkéssel simítsuk el a tetejét. Ismét hűtés következik 2-3 óra.
Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbevágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és panírozzuk liofilizált piros gyümölccsel. Tetejére körbe két vonalban habrózsákat nyomunk és tetszés szerint tovább dekoráljuk.