A meggyben az a jó, hogy az év bármely szakában hozzá tudunk jutni befőtt vagy fagyasztott formában így egész évben élvezhetjük a mennyei savanykás ízét. Tejszínnel és csokoládéval párosítva jelenik meg a tortában. Elkészítését bátran ajánljuk kezdő tortakészítőknek is! :-)

Az oldal jobb használhatósága érdekében nem használunk hirdetéseket. Az "A pillanat íze" weboldal működését a webshopunkban történő vásárlásoddal tudod támogatni. Itt többek között megtalálod az általunk is használt cukrász kellékeket, illetve nyomtatott, és digitális könyveinket is. Ezek tartalmáról ide kattintva olvashatsz bővebben. 

Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Facebook , Instagram ,PinterestTikTok

Ha szeretnéd, hogy a Te  alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon  (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet!  Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.

Hozzávalók: 

1 db 20 cm-es tortához: 

Meggyes-kakaós tészta: 

3 db egész tojás 

0,5 dl tej 

0,5 dl étolaj 

10 g vaníliás cukor 

50 g cukor 

70 g finomliszt 

20 g cukrozatlan kakaópor 

5 g sütőpor 

50 g magozott meggy 

Meggyzselé: 

250 g magozott meggy 

50 g cukor 

1 ek citromlé 

1 tk vanília aroma 

1 csapott kk őrölt fahéj 

5 db lapzselatin 

Vaníliás mousse: 

1 dl tejszín 

50 g cukor 

0,5 db rúd vanília 

3 db lapzselatin 

2,5 dl tejszín, habbá verve 

Csokoládé mousse: 

50 g étcsokoládé 

50 g tejcsokoládé 

20 g cukor 

10 g vaníliás cukor 

2 db lapzselatin 

1,5 dl tejszín, habbá verve 

Díszítés: 

2 dl tejszín, habbá verve 

1-2 ek pirosgyümölcs lekvár 

liofilizált málna 

csokoládé díszek 

néhány szem koktél cseresznye vagy meggy 

Szakács könyv

Elkészítés: 

A tésztához az egész tojásokat a kétféle cukorral, a tejjel és az étolajjal elkezdjük kihabosítani. A száraz alapanyagokat egy tálba mérjük és összekeverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a tojásos masszához és összedolgozzuk. 

A meggyet apróra felkockázzuk és ezt is a masszához forgatjuk. Egy tepsi aljára sütőpapírt terítünk, ráhelyezünk egy 20 cm-es tortakarikát és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. 

A meggyzseléhez a meggyet kissé darabosra turmixoljuk. Hozzáadjuk a citromlevet, cukrot, fahéjat, vaníliát és felfőzzük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk kb. 4-5 percre, kinyomkodjuk és a tűzhelyről lehúzott gyümölcshöz keverjük. Egy tálcára folpackot terítünk, erre egy 18cm-es tortakarikát teszünk és a meggyet beleöntjük. Alaposan kifagyasztjuk. 

Ha a tészta kihűlt és a meggyzselé már megfelelően kidermedt akkor készítjük el a vanília mousse-t. Ehhez az 1 dl tejszínt felmelegítjük a vanília rúd kikapart magjával, illetve héjával, valamint a cukorral. Ha a cukor felolvadt eltávolítjuk a vanília héját, a tejszínt lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. Összeforgatjuk a felvert tejszínnel. 

A tésztát tálcára tesszük. Lehetőség szerint használjunk forgatható tortaállványt. A tészta köré szorosan csatoljunk egy állítható tortakarikát. A vaníliás mousse felét öntsük a tésztára, helyezzük a közepébe a meggyzselét és öntsük rá a maradék mousse-t. Tegyük a hűtőbe dermedni 1-2 órára. 

A csokoládés moussehoz a kétféle csokoládét olvasszuk fel a kétféle cukorral az 1 dl tejszínben. Húzzuk le a tűzhelyről és keverjük el benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. Forgassuk össze a felvert habtejszínnel. A csokimousset öntsük a kidermedt vaníliás rétegre. Szükség esetén egy hajlított kenőkéssel simítsuk el a tetejét. Ismét hűtés következik 2-3 óra. 

Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbevágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és panírozzuk liofilizált piros gyümölccsel. Tetejére körbe két vonalban habrózsákat nyomunk és tetszés szerint tovább dekoráljuk.


Tejszínes torta meggy
Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.