Egy klasszikus párosítás jelenik meg a tortában ami sohasem megy ki a divatból, a gesztenye és a meggy párosa. Mivel mindkét alapanyaghoz bármikor hozzá lehet jutni, így az év bármely szakában elkészíthető ez a sokak által kedvelt ízvilág.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
Bevásárló lista: (szükséges alapanyagok 1 db 24 cm-es tortához)
3 db tojás
270 g cukor
120 g finomliszt
6 g sütőpor
250 g gesztenye massza
150 g mascarpone
40 g vaníliás cukor
8 dl habtejszín
11 db lapzselatin
250 g magozott meggy
1 ek rum aroma
1 tk vanília aroma
100 g fehércsokoládé
50 g pirított, durvára darált dió
1-2 ek lekvár
Elkészítés:
Piskóta:
3 db tojás
3 ek hideg víz
120 g cukor
120 g finomliszt
6 g sütőpor
A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a többi hozzávalóval simára kavarjuk, majd hozzáforgatjuk a fehérje habot. Egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben, kb. 25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
Gesztenye krém:
250 g gesztenye massza
150 g mascarpone
10 g vaníliás cukor
40 g cukor
1 dl habtejszín
3 db lapzselatin
1,5 dl tejszín, habbá verve
A gesztenyét áttörjük és a mascarponéval eldolgozzuk. Az 1 dl tejszínben feloldjuk a kétféle cukrot. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk és elkeverjük a tűzhelyről lehúzott tejszínben. Az egészet a mascarponés gesztenyéhez öntjük és alaposan összedolgozzuk egy kézi habverő segítségével. A 1,5 dl tejszínt lágy habbá verjük és ezt is a krémbe forgatjuk.
A piskótánkat tálcára helyezzük , köré szorosan egy állítható tortakarikát teszünk és a gesztenyés krémet egyenletesen rásimítjuk egy hajlított kenőkés segítségével. Hűtőbe tesszük dermedni, amíg készül a meggy réteg.
Tipp: lehetőség szerint használjunk forgatható tortaállványt, mert ha ezen állítjuk össze a tortánkat, akkor könnyebb dolgunk lesz a rétegek egyenletesre simításánál illetve a díszítésnél is. Ráadásul egy ilyen állványon akár tálalhatjuk is a tortánkat!
Rumos meggy zselé:
250 g magozott meggy
1 ek rum aroma
10 g vaníliás cukor
80 g cukor
4 db lapzselatin
A gyümölcsöt a kétféle cukorral és a rummal felfőzzük, botmixerrel pürésítjük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk és a tűzhelyről lehúzott gyümölcsben elkeverjük. Kihűtjük, és még mielőtt dermedni kezd a gesztenye rétegre öntjük. Visszatesszük a hűtőbe amíg meg nem dermed.
Vaníliás mousse:
1 dl habtejszín
20 g vaníliás cukor
30 g cukor
1 tk vanília aroma
3 db lapzselatin
2 dl tejszín, habbá verve
Az 1 dl tejszínt felmelegítjuk a kétféle cukorral és az aromával. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. A 2 dl tejszínt lágy habbá verjük és a összeforgatjuk a zselatinos tejszínnel. A mousset a zselére öntjük és 1-2 órára hűtőbe tesszük dermedni.
Tipp: a tejszínt ne verjük túl, legyen lágyabb hab állagú, mert úgy sokkal könnyebben, egyenletesebben tudnak elterülni a rétegek és nem lesz "száraz" hatású.
Fehércsokoládé glazúr:
100 g fehércsokoládé
1 dl habtejszín
1 db lapzselatin
A csokit felolvasztjuk a tejszínben. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. A torta tetejére öntjük és újabb hűtés következik, amíg meg nem húz.
Tipp: ha szeretnénk biztosra menni és elkerülni, hogy a csokoládé leégjen használjunk csokiolvasztó tálkát, amit kevés vízzel ellátott edényre helyezve, vízgőz fölött tudjuk felolvasztani a csokoládét.
Díszítés:
1,5 dl tejszín, habbá verve
1-2 ek lekvár
50 g pirított, durvára darált dió
csokoládé díszek
Ha a torta kellően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A piskótát vékonyan körbe kenjük lekvárral és a dióval panírozzuk. A felvert tejszínt csillag csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk, megszórjuk dióval és csokoládé díszekkel tovább dekoráljuk.