A mennyei marcipán mousse , a savanykásan ellenállhatatlan meggy, és a fenséges mandula triójával sikerült kellemes pillanatokat okozni a szeretteinknek amikor felszeltük ezt a tortát az egyik családi összejövetelünkön. Tégy így Te is! 😉😊
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
1 db 24 cm-es tortához:
Meggyes-mandulás tészta:
2 db egész tojás
70 g cukor
10 g vaníliás cukor
40 ml tej
60 g finomliszt
60 g darált mandula
6 g sütőpor
100 g magozott meggy
Mandula ropogós:
60 g pirított mandula
20 g ostya (pl. fagyitölcsér)
50 g fehér csokoládé
Meggyes gyümölcsbetét:
200 g magozott meggy
45 g búzadara
40 g cukor
20 g vaníliás cukor
1 tk vanília aroma
Marcipán mousse:
130 g marcipán
2 dl habtejszín
1 db vanília rúd
50 g cukor
4 db lapzselatin
4 dl habtejszín (állati eredetű 35%-os)
A torta összeállításához:
100 g marcipán
Díszítés:
1,5 dl habtejszín
2-3 ek lekvár
50 g pirított, szeletelt mandula
koktélcseresznye szemek
1. A tésztához az egész tojásokat a kétféle cukorral és a tejjel kihabosítjuk. A lisztet, a mandulát és a sütőport összekeverjük és óvatosan egy szilikon spatula segítségével a tojásos keverékhez forgatjuk. Végül a meggyet is hozzáadjuk. Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos, légkeveréses sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
2. Közben elkészítjük a ropogóst. A fehércsokoládét csokiolvasztó tálkába tördeljük és vízgőz fölött felolvasztjuk. A mandulát és az ostyát késes aprítóban ledaráljuk majd az olvasztott csokival alaposan összedolgozzuk. Egy tálcára folpackot terítünk, erre egy 20 cm-es kerek tortakarikát és egyenletesen eloszlatjuk benne a masszát. Hűtőben alaposan kifagyasztjuk.
3. A meggyes betéttel folytatjuk. Ehhez a meggyet egy botmixer segítségével kissé darabosra turmixoljuk. Jöhet hozzá a búzadara, a kétféle cukor és az aroma. Lassú tűzön sűrűre főzzük. Legalább langyosra hűtjük.
4. Közben elkezdjük a torta összeállítását. A kihűlt tésztát forgatható tortaállványra helyezzük. A 100 g marcipánt szilikon nyújtólapon kinyújtjuk akkorára, hogy ki tudjunk szúrni belőle egy 20 cm-es kört. A marcipánt a tészta közepére helyezzük, erre kerül a kifagyasztott ropogós. A ropogós köré állítható tortakarikát csatolunk és a meggyes masszát szép egyenletesen eloszlatjuk rajta egy kis méretű, hajlított kenőkés segítségével. Ezután legalább 2 óra hűtés következik.
5. Ha a hűtésre szánt idő letelt, akkor készítjük el a marcipán mousset. Ehhez a 2dl tejszínbe mérjük a kétféle cukrot, a marcipánt és a vanília rúd kikapart magját, valamint a héját is. A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A marcipános tejszínt alacsony lángon, folytonos felügyelet mellett addig melegítjük, amíg a marcipán teljesen fel nem olvad benne. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a feláztatott, kinyomkodott zselatinokat. Eltávolítjuk a vanília héját és langyosra hűtjük.
A 4 dl habtejszínt lágy habbá verjük és a marcipános tejszínnel összeforgatjuk egy szilikon spatula segítségével. A tortát kivesszük a hűtőből. Eltávolítjuk a tortakarikát ás áthelyezzük szorosan a tészta köré. A mousset a tortára öntjük úgy, hogy a gyümölcs mellett is mindenhol megfelelően kitöltse a rést. Ezután újabb hűtés következik, legalább 2-3 óra.
6. Amikor a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát körbe kenjük lekvárral és durvára darált, pirított, szeletelt mandulával panírozzuk. A tejszínt habbá verjük és csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük. A torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk, amire koktélcseresznyéket helyezünk és mandulával megszórjuk.