A savanykás málna, a kesernyés kávé, és az édes karamell egy tortában dióval és csokoládéval olyan ízkombináció, ami eddig kivétel nélkül sikert aratott minden alkalommal amikor elkészítettük. Ha biztos sikerre vágysz, akkor ezt a receptet bátran ajánljuk!
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához:
A diós tésztákhoz:
100 g dióbél
60 g finomliszt
5 db tojás
4 cl étolaj
60 g cukor
10 g vaníliás cukor
A kávés réteghez:
100 ml főzött presszó kávé
250 g mascarpone
60 g cukor
3 db lapzselatin
1,5 dl habtejszín, habbá verve
A málnás réteghez:
250 g málna (mirelit)
20 g étkezési keményítő
1,5 dl habtejszín
3 db lapzselatin
40 g cukor
10 g vaníliás cukor
A karamell réteghez:
120 g cukor
1,5 dl habtejszín felforrósítva
250 g mascarpone
3 db lapzselatin
2 dl habtejszín, habbá verve
A csokoládé bevonathoz:
50 g tejcsokoládé
50 g étcsokoládé
1 dl habtejszín
1 db lapzselatin
A díszítéshez:
1 dl habtejszín, habbá verve
50 g durvára darált, pirított dióbél
csokoládé díszek liofilizált málna darabok
Elkészítés:
1. A tésztához a megmosott tojásokat válasszuk szét! A sárgájához adjunk 40 g cukrot,10 g vaníliás cukrot, a 4 cl olajat, és alaposan kavarjuk ki. A fehérjét verjük kemény habbá 20 g cukorral! A diót késes aprítóban daráljuk le és keverjük össze a liszttel. A fehérje habot és a lisztes keveréket több részletben óvatosan keverjük a tojássárgájához, majd egy konyhai mérleg segítségével felezzük el a kapott masszát! Egy sütőpapírral bélelt 24 cm-es tortaformában süssük meg a lapokat egyenként, 175 C fokos előmelegített sütőben légkeveréssel 20-20 perc alatt.
2. A kávés krémhez főzzük le a kávét, kavarjuk el benne a cukrot, és amíg még meleg, addig az előzőleg 5 percre hideg vízbe áztatott és kifacsart lapzselatinokat is adjuk hozzá! Öntsük a mascarponéhoz és kavarjuk simára! A habtejszínt verjük lágy habbá, és forgassuk a kávés krémhez egy szilikon spatula segítségével!
3. Az egyik tésztát tegyük egy tálcára, (lehetőleg forgathatóra, mert az a későbbiekben megkönnyíti a munkánkat díszítéskor) majd helyezzük köré a tortakarikát! (Célszerű állítható méretű karikát használni, hogy kellően szorosan ölelje a piskótát) Öntsük rá a krémünket és tegyük a hűtőbe dermedni. Ha megdermedt, akkor helyezzük rá a másik tésztánkat is!
4. Közben a málnás réteghez a málnát turmixoljuk le, adjuk hozzá a kétféle cukrot, a keményítőt kavarjuk ki a tejszínnel és azt is öntsük hozzá! Folyamatosan kavargatva forraljuk fel amíg el nem kezd sűrűsödni! Vegyük le a tűzről, áztassuk hideg vízbe a lapzselatinokat, és ha elvesztették a tartásukat, akkor nyomkodjuk ki őket, és alaposan keverjük el a málnában! Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd öntsük a tésztára, simítsuk el egy kis méretű hajlított kenőkéssel, és tegyük a hűtőbe dermedni!
5. A karamellhez a cukrot egy száraz edényben közepes lángon olvasszuk fel, és forró 1,5 dl tejszínt nagyon lassan adagoljuk hozzá! Várjuk meg amíg a megszilárdult cukor újra elolvad! Vegyük le a tűzről, áztassuk be a lapzselatinokat, majd alaposan kavarjuk el benne! A karamellt öntsük a mascarponéhez, és kavarjuk simára!
A 2 dl habtejszínből készítsünk lágy habot, majd kavarjuk el a szobahőmérsékletű karamellás krémben! Öntsük a málna rétegre, majd tegyük a hűtőbe dermedni!
6. A csokoládé bevonathoz áztassunk be 1 db lapzselatin! A tejszínbe tördeljük bele a kétféle csokit és alacsony lángon kavargatva melegítsük addig, amíg fel nem olvad. Húzzuk le a tűzhelyről, majd adjuk hozzá a kifacsart lapzselatint is! Alaposan kavarjuk el, és ha már nem forró, akkor öntsük a megdermedt karamell rétegre! Tegyük a hűtőbe dermedni!
7. Ha a torta megfelelően kidermedt, akkor óvatosan vágjuk körbe és távolítsuk el a tortakarikát. A második tésztalap magaságáig vékonyan kenjük körbe lekvárral és a durvára darált, pirított dióval panírozzuk be. A felvert habtejszínt töltsük csillag díszítőcsővel ellátott habzsákba és a torta tetejére körbe nyomjunk habrózsákat. Díszítsük tovább csokoládé díszekkel és liofilizált málnával.