Tudjuk, folyton azon gondolkoztál vajon milyen lenne egy körtés szedres gyümölcstorta főzött vanília krémmel :-D .De a viccet félre téve is egy brutális gyümölcstorta vár rád ha elkészíted. Vonzó megjelenés, zamatos gyümölcs, és krémes vanília. :)
2025-ben is megtartottuk a napot, ami a sütikről szólt. :) Nézd meg az eseményről készült rövid videót! (A részletekért pedig kattints ide)
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához:
Citromos piskóta:
2 db tojás
2 ek hideg víz
70 g cukor
10 g vaníliás cukor
80 g finomliszt
6 g sütőpor
1 db citrom reszelt héja
Szedres körte ragu:
350 g megtisztított körte
150 g fagyasztott szeder
½ db citrom leve
20 g vaníliás cukor
60 g barna nádcukor
30 g vaj
0,5 dl víz
30 g étkezési keményítő
Vanília krém:
3 db tojássárgája
80 g cukor
1 db vanília rúd kikapart magja (Mexikói)
(ha érdekel, hogyan juthatsz jó minőségű vaníliához kedvező áron, akkor kattint ide <--)
2 dl habtejszín
10 g étkezési keményítő
3 db lapzselatin
2,5 dl habtejszín, habbá verve
Szeder zselé:
200 g fagyasztott szeder
20 g vaníliás cukor
50 g barna nádcukor
3 db lapzselatin
Díszítés:
30 g fehércsoki
csokoládé díszek
Elkészítés:
1. A piskótához a lisztet a sütőporral és a reszelt citromhéjjal összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral, valamint a vaníliás cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük a vizet is. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva forgatjuk a sárgájához. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
2. Közben a körte raguhoz körtét megtisztítjuk, magházukat kivágjuk, és apró kockákra vágjuk. Meglocsoljuk a citromlével, hozzáadjuk a kétféle cukrot, a vajat, valamint a szedret. Közepes lángon, időnként átkavarva puhára pároljuk. A keményítőt kikavarjuk a vízben és a gyümölcshöz öntjük. Kevergetve sűrűre főzzük.
3. Ha a körte legalább langyosra hűlt a piskótát tálcára tesszük és köré, szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A gyümölcsöt a tésztára öntjük és egyenletesen elsimítjuk. Hűtőbe tesszük, amíg a következő réteget készítjük.
4. A vaníliás krémhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgákat a cukorral és a vanília kikapart magjával kihabosítjuk. Jöhet hozzá a 2 dl habtejszín és a keményítő, ezekkel kikavarjuk. Kis lángon, folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert, 2,5 dl habtejszínt. A kapott krémet a körtére öntjük, és további hűtés következik, amíg a zselé készül.
(A vanília kibontásáról készült videónkért, és egyéb háttér tartalmainkért csatlakozz A pillanat íze msn csatornánkhoz! :) <-- link
5. A zseléhez a szedret a kétféle cukorral felolvasztjuk, turmixoljuk és átszűrjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk és a tűzhelyről lehúzott gyümölcsben elkeverjük. Ha legalább langyosra hűlt ráöntjük a vaníliás rétegre és visszatesszük a hűtőbe 2-3 órát dermedni.
6. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A fehércsokit vízgőz fölött felolvasztjuk, kis tasakba töltjük, amire pici lyukat vágunk. A torta tetejére csíkokat húzunk és tetszés szerint csokoládé díszekkel tovább dekoráljuk.