Tudjuk, folyton azon gondolkoztál vajon milyen lenne egy körtés szedres gyümölcstorta főzött vanília krémmel :-D .De a viccet félre téve is egy brutális gyümölcstorta vár rád ha elkészíted. Vonzó megjelenés, zamatos gyümölcs, és krémes vanília. :)


2025-ben is megtartottuk a napot, ami a sütikről szólt. :) Nézd meg az eseményről készült rövid videót! (A részletekért pedig kattints ide)

Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához: 

Citromos piskóta: 

2 db tojás 

2 ek hideg víz 

70 g cukor 

10 g vaníliás cukor 

80 g finomliszt 

6 g sütőpor 

1 db citrom reszelt héja 

Szedres körte ragu: 

350 g megtisztított körte 

150 g fagyasztott szeder 

½ db citrom leve 

20 g vaníliás cukor 

60 g barna nádcukor 

30 g vaj 

0,5 dl víz 

30 g étkezési keményítő 

Vanília krém: 

3 db tojássárgája 

80 g cukor 

1 db vanília rúd kikapart magja (Mexikói) 

(ha érdekel, hogyan juthatsz jó minőségű vaníliához kedvező áron, akkor kattint ide <--)

2 dl habtejszín 

10 g étkezési keményítő 

3 db lapzselatin 

2,5 dl habtejszín, habbá verve 

Szeder zselé: 

200 g fagyasztott szeder 

20 g vaníliás cukor 

50 g barna nádcukor 

3 db lapzselatin 

Díszítés: 

30 g fehércsoki 

csokoládé díszek 

Gyümölcstorta recept

Elkészítés: 

1. A piskótához a lisztet a sütőporral és a reszelt citromhéjjal összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral, valamint a vaníliás cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük a vizet is. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva forgatjuk a sárgájához. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

Gyümölcstorta recept

2. Közben a körte raguhoz körtét megtisztítjuk, magházukat kivágjuk, és apró kockákra vágjuk. Meglocsoljuk a citromlével, hozzáadjuk a kétféle cukrot, a vajat, valamint a szedret. Közepes lángon, időnként átkavarva puhára pároljuk. A keményítőt kikavarjuk a vízben és a gyümölcshöz öntjük. Kevergetve sűrűre főzzük.

Gyümölcstorta recept

3. Ha a körte legalább langyosra hűlt a piskótát tálcára tesszük és köré, szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A gyümölcsöt a tésztára öntjük és egyenletesen elsimítjuk. Hűtőbe tesszük, amíg a következő réteget készítjük.

Gyümölcstorta recept

4. A vaníliás krémhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgákat a cukorral és a vanília kikapart magjával kihabosítjuk. Jöhet hozzá a 2 dl habtejszín és a keményítő, ezekkel kikavarjuk. Kis lángon, folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert, 2,5 dl habtejszínt. A kapott krémet a körtére öntjük, és további hűtés következik, amíg a zselé készül.

(A vanília kibontásáról készült videónkért, és egyéb háttér tartalmainkért csatlakozz A pillanat íze msn csatornánkhoz! :) <-- link

Gyümölcstorta recept
Gyümölcstorta recept

5. A zseléhez a szedret a kétféle cukorral felolvasztjuk, turmixoljuk és átszűrjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk és a tűzhelyről lehúzott gyümölcsben elkeverjük. Ha legalább langyosra hűlt ráöntjük a vaníliás rétegre és visszatesszük a hűtőbe 2-3 órát dermedni.

Gyümölcstorta recept
Gyümölcstorta recept

6. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A fehércsokit vízgőz fölött felolvasztjuk, kis tasakba töltjük, amire pici lyukat vágunk. A torta tetejére csíkokat húzunk és tetszés szerint csokoládé díszekkel tovább dekoráljuk.

Körtés szedres Gyümölcstorta recept vaníliával
Körtés szedres Gyümölcstorta recept vaníliával
Körtés szedres Gyümölcstorta recept vaníliával


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.