Az ősz hangulatát, és két kedvelt ízét megidéző mesés torta. Diós felvertek, és diós mascarpone krém, mennyei körteraguval!
Mi rendszeresen elővesszük a receptjét újra, és újra.
Készítsd el Te is!
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
(1 db 24 cm-es tortához)
Tésztához:
-4 db tojás
-80 g cukor
-80 g darált dió
-40 g finomliszt
-0,2 dl étolaj
Körte réteghez:
-300 g megtisztított Vilmos körte
-60 g cukor
-10 g vaníliás cukor
-0,5 kk fahéj
-0,5 citrom leve
-10 g vaj
-20 g vaníliás pudingpor
-0,5 dl víz
A diós krémhez:
-500 g mascarpone
-100 g dió
-1 ek vanília aroma
-1 dl tej
-20 g vaníliás cukor
-60 g cukor
-4 db lapzselatin
-3 dl habtejszín
A fehér csoki glazúrhoz:
-100 g fehér csoki
-1 dl tejszín
-1 db lapzselatin
A díszítéshez:
-1 dl habtejszín
-csokoládé díszek
1. A tésztához a diót ledaráljuk! A sárgáját 60 g cukorral és az étolajjal elkeverjük, majd hozzáadjuk a diót és a lisztet. A fehérjét 20 g cukorral habbá verjük.
2. A felvert habot a diós masszába forgatjuk. A tésztát 2 egyenlő részre osztjuk (egyenként 200-200 g) majd sütőpapírral bélelt, 24 cm-es kapcsos tortaformában, előmelegített 175 fokos sütőben, kb. 15-15 perc alatt kisütjük a lapokat.
3. A körtét meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. Megszórjuk fahéjjal, cukorral, vaníliás cukorral, belecsurgatjuk a citrom levét és a vajon puhára pároljuk. Botmixerrel darabosra turmixoljuk. A pudingport elkeverjük a vízben, a körtéhez adjuk és sűrűre főzzük. Langyosra hűtjük.
4. Az egyik tésztánkat tálcára (lehetőleg forgathatóra, mert akkor később megkönnyíti a dolgunkat a rétegek elkenésénél, és a díszítésnél) helyezzük, köré szorosan lehetőleg állítható tortakarikát teszünk. A körtés ragut a tésztára simítjuk (A rétegek simítását legkönnyebben kisméretű hajlított kenőkéssel tudjuk megtenni). Hűtőbe tesszük amíg elkészül a krém. A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, késes aprítóban ledaráljuk.
5. A mascarponét elkeverjük a dióval és a vanília aromával. A tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felmelegítjük. A lapzselatinokat hideg vízben feláztatjuk majd a meleg tejben elkeverjük.A tejet a mascarponéhoz adjuk. A tejszínt habbá verjük és beleforgatjuk a krémbe.
6. A második lapot a körtés rétegre helyezzük és rásimítjuk a diós krémet. Hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
7. A fehér csokit a tejszínnel felolvasztjuk. Elkeverjük benne a feláztatott lapzselatint. A diós krém tetejére öntjük és visszatesszük a hűtőbe míg meg nem húz.Tetszés szerint felvert habtejszínnel díszítjük.