A kék áfonya - kókusz kombináció nálunk már többször bizonyított, ezért bátran vesszük elő a tarsolyunkból :-)
Próbáld ki Te is, ennek a kedves kis tortának az elkészítésével :) !
Az oldal jobb használhatósága érdekében nem használunk hirdetéseket. Az "A pillanat íze" weboldal működését a webshopunkban történő vásárlásoddal tudod támogatni. Itt többek között megtalálod az általunk is használt cukrász kellékeket, illetve nyomtatott, és digitális könyveinket is. Ezek tartalmáról ide kattintva olvashatsz bővebben.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
1 db 20 cm-es tortához
Kókuszos piskóta:
2 db tojás
2 ek hideg víz
70 g cukor
10 g vaníliás cukor
50 g finomliszt
30 g kókuszreszelék
6 g sütőpor
Kókuszos mascarpone krém:
125 g mascarpone
1 dl tejszín
50 g kókuszreszelék
10 g vaníliás cukor
40 g cukor
2 db lapzselatin
1,5 dl tejszín, habbá verve
Áfonya zselé:
150 g fagyasztott áfonya
50 g cukor
10 g vaníliás cukor
1 kk vanília aroma
1 tk citromlé
3 db lapzselatin
Vanília mousse:
1 dl tejszín
1 tk vanília aroma
20 g vaníliás cukor
30 g cukor
3 db lapzselatin
1,5 dl tejszín, habbá verve
Fehércsoki glazúr:
0,7 dl tejszín
70 g fehércsokoládé
1 db lapzselatin
Díszítés:
pirosgyümölcs lekvár
kókuszreszelék
1,5 dl tejszín, habbá verve
csokoládé díszek
A piskótához a tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral, vaníliás cukorral és a vízzel kikavarjuk, majd a liszt, kókusz és sütőpor hozzáadásával simára kavarjuk. Óvatosan hozzáforgatjuk a felvert habot és a masszát 20 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. hagyjuk kihűlni.
A kókuszos krémhez a kókuszreszeléket száraz serpenyőben kissé lepirítjuk, hogy intenzívebb legyen az íze. Az 1 dl tejszínt felmelegítjük a kétféle cukorral. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk kb. 5 percre, majd kinyomkodjuk és a tűzhelyről lehúzott tejszínhez keverjük. A tejszínt alaposan elkeverjük a mascarponéval és a kókusszal, majd hozzáforgatjuk a felvert habtejszínt.
A kihűlt piskótát lehetőleg forgatható tortaállványra helyezzük, köré csatolunk szorosan egy állítható tortakarikát és a kókuszos krémet a tésztára öntjük, majd elsimítjuk. Hűtőbe tesszük dermedni, amíg elkészítjük a gyümölcszselét.
Ehhez az áfonyát felfőzzük a kétféle cukorral, az aromával és a citromlével. Leturmixoljuk és átszűrjük. Ha szükséges újra melegítjük, lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a beáztatott, kinyomkodott zselatinokat. Hagyjuk hűlni majd, ha már nem meleg ráöntjük a kókuszos rétegre. Addig hűtjük tovább, amíg a zselé meg nem dermed.
A vaníliás réteghez az 1dl tejszínt felmelegítjük a kétféle cukorral és az aromával. Lehúzzuk a tűzhelyről, elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatinokat. langyosra hűtjük és összeforgatjuk a felvert tejszínnel. A mousset a zselére öntjük, elsimítjuk egy kenőkéssel, és legalább 2-3 órát hűtjük.
A glazúrhoz a tejszínben felolvasztjuk a csokoládét. lehúzzuk a tűzhelyről, elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint. Ráöntjük a tortára és visszatesszük a hűtőbe dermedni.
Ha a torta kellően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk, eltávolítjuk a tortakarikát. A piskótát vékonyan körbekenjük lekvárral és kókuszreszelékkel panírozzuk. Tetejét habrózsákkal és csokoládé díszekkel dekoráljuk.