Ez a mennyei diós kávétorta málnával sem cukrot, sem glutént nem tartalmaz. Tökéletes választás lehet mindazok számára akik ilyen étrendet követnek.
Hozzávalók :
1 db 18 cm-es tortához:
Diós tészta:
2 db tojás
30 g eritrit
30 g darált dió
20 g rizsliszt
0,1 dl étolaj
Kávés mousse:
70 ml presszókávé
30 g eritrit
2 db lapzselatin
1,5 dl cukormentes habtejszín, habbá verve
Málnazselé:
150 g fagyasztott málna
40 g eritrit
8 g vaníliás eritrit
3 db lapzselatin
Dió mousse:
1 dl cukormentes habtejszín
24 g vaníliás eritrit
20 g eritrit
50 g pirított, darált dió
2 db lapzselatin
1,5 dl cukormentes habtejszín, habbá verve
Díszítés:
1,5 dl cukormentes habtejszín habbá verve
50 g pirított, durvára vágott dió
Elkészítés:
A tésztához a tojások fehérjét 15 g eritrittel habbá verjük. A rizslisztet elkeverjük a dióval. A sárgáját a maradék eritrittel és az étolajjal kikavarjuk, majd felváltva adagolva beleforgatjuk a száraz alapanyagokat és a fehérje habot. Egy 18 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a masszát. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
A kávés moussehoz a kávéban feloldjuk az eritritet. A zselatint beáztatjuk hideg vízbe és ezt is a meleg kávéhoz keverjük. Langyosra hűtjük és összeforgatjuk a felvert habtejszínnel. A kihűlt tésztát tálcára tesszük (lehetőleg forgathatóra, mert az a későbbiekben megkönnyíti a munkánkat díszítéskor) , köré szorosan tortakarikát helyezünk (célszerű állítható méretű karikát használni, hogy kellően szorosan ölelje a piskótát, és hogy kellően magas legyen) és a krémet a tésztára öntjük. Hűtőbe tesszük, amíg meg nem dermed.
Közben elkészítjük a málnazselét. A málnát felolvasztjuk a kétféle eritrittel, majd botmixerrel pürésítjük. A zselatint beáztatjuk hideg vízbe, és ha már felpuhult kinyomkodjuk és a tűzhelyről lehúzott málnába keverjük. Kihűtjük és a kidermedt kávés rétegre öntjük. Mehet vissza a hűtőbe.
A diós réteghez a diót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd ledaráljuk. Az 1 dl tejszínt felmelegítjük a kétféle eritrittel. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízben felpuhított, kinyomkodott zselatint. Hozzákeverjük a diót, majd összeforgatjuk a felvert tejszínnel. A diós krémet a kidermedt málnára öntjük, egyenletesen elsimítjuk a tetejét és legalább 2-3 órát hűtjük.
Ha a torta már kellően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A piskótát körbekenjük felvert tejszínnel, majd durvára vágott, pirított dióval panírozzuk. Tetejét habrózsákkal díszítjük és tetszés szerint tovább dekorálhatjuk pl. liofilizált málnával.