Házassági évfordulónkra valami igazán különleges ízvilágú desszerttel szerettük volna meglepni magunkat, így esett a választásunk a kardamomra. A kávé és a vanília tökéletesen kiemeli a kardamom ízét, melyhez a pekándió és a málna remek párosítás. Amennyiben nem áll rendelkezésetekre az általunk használt szilikon forma, a receptben megadott mennyiségekkel készítsétek el egy 18 cm-es tortaformában! :-)
Hozzávalók:
1 db "Silikomart Eclipse 1000" tortaformához vagy 1 db 18 cm-es tortához
Pekándiós tészta:
1 db egész tojás
0,25 dl tej
0,25 dl étolaj
30 g finomliszt
30 g cukor
6 g sütőpor
40 g pekándió
Pekándiós ropogós:
50 g pekándió
50 g olvasztott fehércsokoládé
10 g ostya (pl.: 1 db fagyitölcsér)
Málnazselé:
130 g fagyasztott málna
10 g vaníliás cukor
40 g cukor
½ db citrom leve
1 tk vanília aroma
3 db lapzselatin
Kardamomos kávémousse:
50 ml eszpresszó
40 g cukor
10 g vaníliás cukor
1 kk őrölt kardamom
1 tk vanília aroma
3 db lapzselatin
2,5 dl tejszín, habbá verve
Csokoládé glazúr:
150 g tejcsokoládé
25 g étcsokoládé
35 g cukrozatlan kakaópor
1,5 dl hideg víz
0,75 dl tejszín
200 g cukor
5 db lapzselatin
Fehércsoki díszekhez:
100 g fehércsokoládé liofilizált málna
Elkészítés: A tésztához a pekándiót daráljuk le és keverjük el a liszttel és a sütőporral. Az 1 db egész tojást a cukorral habosítsuk ki, ezután adjuk hozzá a tejet és az étolajat és habosítsuk tovább. Végül forgassuk hozzá óvatos mozdulatokkal a száraz alapanyagok keverékét egy szilikon spatula segítségével.
Egy 18 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a masszát. Előmelegített, 175 fokos sütőben 15-20 perc alatt süssük meg.
Közben készítsük el a ropogós réteget. ehhez a pekándiót és az ostyát daráljuk le. A fehércsokit vízgőz fölött olvasszuk fel csokiolvasztó tálkában és dolgozzuk össze a száraz alapanyagokkal. Egy folpackkal ellátott tálcára nagyon vékonyan simítsuk ki egy hajlított kenőkés segítségével és szúrjunk ki belőle egy 16 cm-es kört. Alaposan fagyasszuk ki.
A zseléhez a málnát főzzük fel a kétféle cukorral, citromlével és az aromával. A zselatint áztassuk hideg vízbe. A málnát pürésítsük le, mi most csak a kézi habverő segítségével törtük át, majd a tűzhelyről lehúzva keverjük el benne a beáztatott, kinyomkodott zselatint. Öntsük egy folpacckal ellátott tálcára helyezett 16 cm-es tortakarikába és dermesszük ki.
A mousset csak akkor készítsük el, ha már a zselénk és a ropogósunk is kidermedt. A kávéhoz adjuk hozzá a kétféle cukrot, aromát és a kardamomot, majd a még meleg kávéban keverjük el a hideg vízbe áztatott majd kinyomkodott zselatint. A tejszínt verjük lágy habbá és forgassuk össze a kávéval.
Összeállítjuk a tortát. Amennyiben a szilikon formát használjuk, a belsejét fújjuk be forma elválasztó olajjal. Aljába öntsük a mousse kb. 1/3 részét és helyezzük bele a közepébe a zselénket. Jöhet a maradék mousse, ügyeljünk rá, hogy az oldalába mindenhol megfelelően terüljön. Ráhelyezzük a ropogóst és a tésztát. Kissé belenyomjuk a mousse-ba. Ha a ropogós, a zselé vagy a tészta átmérője nagyobb lenne, mint a formánk nyílása nyugodtan vágjuk őket kisebbre. A tortát tegyük mélyhűtőbe legalább 3-4 órára.
Közben készítsük el a díszítéshez a fehércsoki díszeket. olvasszuk fel a csokit egy csokiolvasztó tálkában vízgőz fölött és egy szilikon lapra simítsuk ki, nem túl vastagon. Szórjuk meg liofilizált málnával és ha már kezd dermedni szúrjunk ki belőle néhány szivet.
A csokoládé glazúr elkészítését úgy időzítsük, hogy a tortának legalább 3-4 órára van szüksége a fagyasztóban, a glazúr pedig 1-1,5 óra alatt lesz megfelelő hőmérsékletű. A cukor és a víz felhasználásával főzzünk szirupot. A zselatinokat áztassuk hideg vízbe. Húzzuk le a tűzhelyről a szirupot, olvasszuk fel benne a csokoládékat, szitáljuk rá a kakaóport és öntsük hozzá a tejszínt. Keverjük simára, jöhet bele a kinyomkodott zselatin is. Szűrjük le, folpackkal fedjük le és hagyjuk hűlni.
Akkor jó, ha már nem meleg, de még szép folyékony. A tortáról óvatosan távolítsuk el a szilikon formát és helyezzük rácsra vagy egy nála kisebb átmérőjű tálka aljára. A glazúrt kavarjuk át és öntsük a tortára. Hagyjuk picit dermedni, majd emeljük át egy tálcára. Díszítsük a fehércsoki díszekkel.