Házassági évfordulónkra valami igazán különleges ízvilágú desszerttel szerettük volna meglepni magunkat, így esett a választásunk a kardamomra. A kávé és a vanília tökéletesen kiemeli a kardamom ízét, melyhez a pekándió és a málna remek párosítás. Amennyiben nem áll rendelkezésetekre az általunk használt szilikon forma, a receptben megadott mennyiségekkel készítsétek el egy 18 cm-es tortaformában! :-)

Receptkönyv

Hozzávalók: 

1 db "Silikomart Eclipse 1000" tortaformához vagy 1 db 18 cm-es tortához 

Pekándiós tészta: 

1 db egész tojás 

0,25 dl tej 

0,25 dl étolaj 

30 g finomliszt 

30 g cukor 

6 g sütőpor 

40 g pekándió 

Pekándiós ropogós: 

50 g pekándió 

50 g olvasztott fehércsokoládé 

10 g ostya (pl.: 1 db fagyitölcsér) 

Málnazselé: 

130 g fagyasztott málna 

10 g vaníliás cukor 

40 g cukor 

½ db citrom leve 

1 tk vanília aroma 

3 db lapzselatin 

Kardamomos kávémousse: 

50 ml eszpresszó 

40 g cukor 

10 g vaníliás cukor 

1 kk őrölt kardamom 

1 tk vanília aroma 

3 db lapzselatin 

2,5 dl tejszín, habbá verve 

Csokoládé glazúr: 

150 g tejcsokoládé 

25 g étcsokoládé 

35 g cukrozatlan kakaópor 

1,5 dl hideg víz 

0,75 dl tejszín 

200 g cukor 

5 db lapzselatin 

Fehércsoki díszekhez: 

100 g fehércsokoládé liofilizált málna 

Elkészítés:  A tésztához a pekándiót daráljuk le és keverjük el a liszttel és a sütőporral. Az 1 db egész tojást a cukorral habosítsuk ki, ezután adjuk hozzá a tejet és az étolajat és habosítsuk tovább. Végül forgassuk hozzá óvatos mozdulatokkal a száraz alapanyagok keverékét egy szilikon spatula segítségével. 

Egy 18 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a masszát. Előmelegített, 175 fokos sütőben 15-20 perc alatt süssük meg. 

Közben készítsük el a ropogós réteget. ehhez a pekándiót és az ostyát daráljuk le. A fehércsokit vízgőz fölött olvasszuk fel csokiolvasztó tálkában és dolgozzuk össze a száraz alapanyagokkal. Egy folpackkal ellátott tálcára nagyon vékonyan simítsuk ki egy hajlított kenőkés segítségével és szúrjunk ki belőle egy 16 cm-es kört. Alaposan fagyasszuk ki. 

A zseléhez a málnát főzzük fel a kétféle cukorral, citromlével és az aromával. A zselatint áztassuk hideg vízbe. A málnát pürésítsük le, mi most csak a kézi habverő segítségével törtük át, majd a tűzhelyről lehúzva keverjük el benne a beáztatott, kinyomkodott zselatint. Öntsük egy folpacckal ellátott tálcára helyezett 16 cm-es tortakarikába és dermesszük ki. 

A mousset csak akkor készítsük el, ha már a zselénk és a ropogósunk is kidermedt. A kávéhoz adjuk hozzá a kétféle cukrot, aromát és a kardamomot, majd a még meleg kávéban keverjük el a hideg vízbe áztatott majd kinyomkodott zselatint. A tejszínt verjük lágy habbá és forgassuk össze a kávéval. 

Összeállítjuk a tortát. Amennyiben a szilikon formát használjuk, a belsejét fújjuk be forma elválasztó olajjal. Aljába öntsük a mousse kb. 1/3 részét és helyezzük bele a közepébe a zselénket. Jöhet a maradék mousse, ügyeljünk rá, hogy az oldalába mindenhol megfelelően terüljön. Ráhelyezzük a ropogóst és a tésztát. Kissé belenyomjuk a mousse-ba. Ha a ropogós, a zselé vagy a tészta átmérője nagyobb lenne, mint a formánk nyílása nyugodtan vágjuk őket kisebbre. A tortát tegyük mélyhűtőbe legalább 3-4 órára.

 Közben készítsük el a díszítéshez a fehércsoki díszeket. olvasszuk fel a csokit egy csokiolvasztó tálkában vízgőz fölött és egy szilikon lapra simítsuk ki, nem túl vastagon. Szórjuk meg liofilizált málnával és ha már kezd dermedni szúrjunk ki belőle néhány szivet.

A csokoládé glazúr elkészítését úgy időzítsük, hogy a tortának legalább 3-4 órára van szüksége a fagyasztóban, a glazúr pedig 1-1,5 óra alatt lesz megfelelő hőmérsékletű. A cukor és a víz felhasználásával főzzünk szirupot. A zselatinokat áztassuk hideg vízbe. Húzzuk le a tűzhelyről a szirupot, olvasszuk fel benne a csokoládékat, szitáljuk rá a kakaóport és öntsük hozzá a tejszínt. Keverjük simára, jöhet bele a kinyomkodott zselatin is. Szűrjük le, folpackkal fedjük le és hagyjuk hűlni. 

Akkor jó, ha már nem meleg, de még szép folyékony. A tortáról óvatosan távolítsuk el a szilikon formát és helyezzük rácsra vagy egy nála kisebb átmérőjű tálka aljára. A glazúrt kavarjuk át és öntsük a tortára. Hagyjuk picit dermedni, majd emeljük át egy tálcára. Díszítsük a fehércsoki díszekkel.


Kávé mousse torta
Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.