Egy könnyed, a karamelles réteg ellenére sem túl édes ízvilágú torta, melyhez kellemes fogyasztani a roppanós leveles tészta díszítést.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához:
Diós tészta:
2 db tojás
2 ek hideg víz
60 g cukor
20 g vaníliás cukor
30 g liszt
50 g darált dió
6 g sütőpor
Karamellás krém:
3 db tojássárgája
20 g vaníliás cukor
50 g vaníliás pudingpor
½ db vanília rúd
4 dl tej
100 g cukor
1,5 dl forró habtejszín
5 db lapzselatin
3 dl habtejszín, habbá verve
Vanília mousse:
1 dl habtejszín
10 g vaníliás cukor
40 g cukor
½ db vanília rúd
3 db lapzselatin
3 dl habtejszín, habbá verve
Kávés habréteg:
35 g instant kávé (2 tasak 3in1 kávé)
3 dl habtejszín
Díszítés:
½ cs. bolti levelestészta
1-2 ek cukor a szóráshoz
1-2 ek lekvár
50 g pirított, durvára darált dió
kávés hab
Elkészítés:
1. A tésztához a diót késes aprítóban ledaráljuk és összekeverjük a liszttel, valamint a sütőporral. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és a vízzel kikavarjuk és felváltva adagolva hozzáforgatjuk a száraz alapanyagokat, illetve a felvert fehérjét. A masszát sütőpapírral bélelt, 24 cm-es tortaformába öntjük és előmelegített, 175 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. A sütési idő és hőfok hőlégkeveréssel értendő és sütőnként eltérő lehet.
2. Ha a tészta kihűlt elkészítjük a karamelles krémet. A tojássárgákat kikavarjuk a vaníliás cukorral, a pudingporral és 0,5 dl tejjel. A maradék tejet a vanília rúd kikapart magjával, valamint a vanília héjjal felforraljuk. Folytonos keverés mellett, lassan, vékony sugárban a tojáshoz csurgatjuk majd visszatesszük a tűzhelyre és alacsony lángon, kevergetés mellett sűrűsödésig főzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről, eltávolítjuk belőle a vanília héjat és félretesszük, amíg készítjük a karamellt. A karamellhez a cukrot száraz edényben felolvasztjuk, majd lassan hozzácsurgatjuk a forró tejszínt. Alacsony lángon addig melegítjük tovább amíg a cukor újra el nem olvad, ekkor lehúzzuk a tűzhelyről. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk addig, amíg el nem veszítik a tartásukat (ez kb.3 perc). Ekkor kinyomkodjuk és a karamellben elkeverjük. A karamellt a tojásos krémhez öntjük és alaposan összekeverjük. Langyosra hűtjük és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt.
3. A kihűlt tésztát forgatható tortaállványra tesszük, köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk és a krémet a tésztára öntjük. Hűtőbe tesszük és legalább 1-2 órát dermedni hagyjuk.
4. Ezután készítjük el a vanília mousset. A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk. Az 1 dl tejszínhez adjuk a kétféle cukrot és a vanília rúd kikapart magját, valamint a héját is. Addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Legalább langyosra hűtjük és csak ezután forgatjuk össze a lágy habbá vert tejszínnel. A mousset a karamelles rétegre öntjük és legalább további 3 órát a hűtőben dermesztjük.
5. Közben kisütjük a díszítéshez a leveles tésztát, mely ízben, és állagban jól ki fogja egészíteni a tortát.
A tésztából kb. 5x5 cm-es négyzeteket vágunk és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Megszúrkáljuk villával, megszórjuk őket cukorral és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
6. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és a durvára darált, pirított dióval panírozzuk. A habtejszínhez adjuk az instant kávét és azzal együtt habbá verjük. A kávés habot csillag díszítő csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére habrózsákat nyomunk. A leveles tésztával dekoráljuk.