A klasszikus linzertésztás almás pite íze köszön vissza ebben a Joghurtos mousse tortában, amit juharszirup krémmel, és karamell glaze-el tettünk teljessé, Lepd meg vele a családot :-) !
Hozzávalók:
Mandulás felvert:
4 db tojás
80 g cukor
80 g mandulaliszt
40 g finomliszt
0,2 dl étolaj
Linzer tészta:
150 g finomliszt
100 g vaj
50 g porcukor
1 db tojás sárgája
25 g darált mandula
Sült alma:
3 db nagyobb alma
1/2 db citrom leve
1/2 kk őrölt szerecsendió
1 púpozott kk őrölt fahéj
100 g barna nádcukor
20 g vaníliás cukor
Alma lekvár:
150 g megtisztított alma
15 g vaj
1 kk őrölt fahéj
csipetnyi szerecsendió
50 g barna nádcukor
10 g vaníliás cukor
Juharszirupos krém:
1,5 dl tejszín
1 dl juharszirup
20 g étkezési keményítő
1 dl tejszín habbá verve
Joghurtos sültalma mousse:
500 g natúr görög joghurt
200 g sültalma püré
1 dl tejszín
50 g cukor
20 g vaníliás cukor
4 db lapzselatin
3 dl tejszín habbá verve
Karamell bevonat:
95 g cukor
30 g vaj
150 g tej
0,5 dl víz
6 g étkezési keményítő
10 g őrölt zselatin 0,5 dl víz
Elkészítés:
Először a linzertésztát készítjük el, mivel pihentetést igényel. Az alapanyagokat egy tálba mérjük, a vajat hidegen kockázzuk bele. Egynemű tésztává gyúrjuk és folpackba csomagolva legalább 30 percre hűtőbe tesszük. A pihentetés után a tésztát 7-8 mm vastagságúra nyújtjuk és kiszúrunk belőle egy 20 cm-es kört. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 175 fokos előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt világosra sütjük.
A sült almához megtisztítjuk az almákat és felkockázzuk, citromlével meglocsoljuk. Egy sütőtálba helyezzük, megszórjuk a fűszerekkel és a kétféle cukorral, alaposan összeforgatjuk. 180 fokon 40 percig sütjük, közben 1-2 alkalommal átkeverjük. A sült almákat botmixerrel pürésítjük és hagyjuk kihűlni.
A mandulás felverthez a tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és az étolajjal kikavarjuk, a lisztet a mandulával összekeverjük
A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva a kikavart sárgájához adagoljuk. A masszát egy sütőpapírral bélelt, 24 cm-es tortaformába öntjük és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
A lekvárhoz a megtisztított almákat apróra kockázzuk és a többi hozzávalóval együtt puhára pároljuk. Egy botmixer segítségével kissé darabosra turmixoljuk és hagyjuk kihűlni.
A juharszirupos krémhez a tejszínt és a juharszirupot elkeverjük és a keményítő hozzáadásával folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Időnként átkavarjuk és kihűtjük. Ezután 1 dl felvert habtejszínnel fellazítjuk
Ha már minden kihűlt, összeállítjuk a tortát. A piskótát tálcára helyezzük. (lehetőleg forgathatóra, mert az a későbbiekben megkönnyíti a munkánkat díszítéskor) A linzertészta egyik oldalát megkenjük a lekvárral és a lekváros oldalával lefelé a piskóta közepére helyezzük. Erre egyenletesen rákenjük a juharszirupos krémet és betesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a mousset.
A joghurtos moussehoz a sült alma pürét elkeverjük a joghurttal. Az 1 dl tejszínben feloldjuk a kétféle cukrot, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott zselatint. A zselatinos tejszínt a joghurtba forgatjuk, majd az egészet összedolgozzuk a felvert habtejszínnel.
A piskóta köré tortakarikát helyezünk (célszerű állítható méretű karikát használni, hogy kellően szorosan ölelje a piskótát, és hogy kellően magas legyen) . A mousset a tortára öntjük. Hűtőbe tesszük és alaposan kidermesztjük.
A karamellhez a zselatint beáztatjuk 0,5 dl hideg vízbe. A keményítőt elkeverjük a maradék 0,5 dl vízben, a vajat és a tejet kimérjük. A cukrot felolvasztjuk, ha már szép színe van jöhet hozzá a vaj és a tej, kevergetve addig főzzük, amíg a cukor ismét el nem olvad. Ezután elkeverjük benne a keményítőt és 1-2 percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzhelyről. A megduzzadt zselatint kb. 10 másodperc alatt felmelegítjük a mikróban és alaposan belekeverjük a karamellbe.
Ha a karamell kihűlt a torta tetejére öntjük és néhány órára visszatesszük a hűtőbe dermedni. Ha kellően kidermedt a torta, óvatosan körbevágjuk és eltávolítjuk a tortakarokát. A piskótát körbekenjük lekvárral és pirított, darabolt mandulával panírozzuk. Tetejét habrózsákkal díszítjük.