Mennyei vaníliás-gyümölcsös fehércsoki krémre cseréltük az eredeti Dobos torta vajkrémjét, így a hagyományos dobos lapok, és sokak kedvenc roppanós dobos torta teteje egy édeskésebb krémet rejt, ami a mi szívünkhöz is közelebb áll.
Az oldal jobb használhatósága érdekében nem használunk hirdetéseket. Az "A pillanat íze" weboldal működését a webshopunkban történő vásárlásoddal tudod támogatni. Itt többek között megtalálod az általunk is használt cukrász kellékeket, illetve nyomtatott, és digitális könyveinket is. Ezek tartalmáról ide kattintva olvashatsz bővebben.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
20 cm-es tortához
Hozzávalók:
A dobos lapokhoz:
8 db tojás
160 g kristálycukor
160 g liszt (BL55)
40 g olvasztott vaj
A krémhez:
4 dl tej (3, 8%)
3 db tojássárgája
40 g étkezési keményítő
150 g fehér csokoládé
2 db lapzselatin
60 g cukor
10 g vaníliás cukor
0,5 db vanília rúd kikapart magja
3 dl habtejszín
100 g piros ribizli
A dobos cukorhoz:
150 g mokka cukor
1/4 db citrom kifacsart leve
A díszítéshez:
2 dl habtejszín
10 g habfixáló
20 g vaníliás cukor
2 fürt piros ribizli (vagy egyéb friss piros gyümölcs)
Elkészítés:
Vágjunk ki 3 db sütőpapírt a sütőtepsink méretére. Helyezzük rájuk a torta karikánkat, és rajzoljuk körbe. Mindhárom papírra 2 db karikát rajzoljunk arra az oldalára amelyik felfelé kunkorodik.
A tojásokat válasszuk szét. Mérjük ki a cukrot és a lisztet, majd a sárgáját a cukor egyharmadával habverővel keverjük fehéredésig, és amíg nem lesznek rajta buborékok! Verjük habbá kb. 70%-os szintig, amikor már a tálat elfordítva a hab nem mozog.
Adjuk hozzá a maradék cukor felét, habosítsuk tovább, majd a maradék cukorral verjük a habot készre! Akkor jó, ha a habverőt felemelve a habnak van tartása és nem folyik. Egy kevés fehérjehabot alaposan keverjük el a sárgájában!
Majd a kapott keveréket öntsük a fehérjéhez, és fakanállal forgassuk bele! Ügyeljünk arra, hogy ne kavarjuk túl! Két részletben szitáljuk hozzá a lisztet is!
Végül kavarjuk bele az olvasztott vajat is!
A sütőpapírt az írott oldalával lefelé helyezzük a sütőlemezre, és a tésztát 6 részre osztva kenjük a megjelölt területekre! A sütőpapírok széleit súlyozzuk le fém evőeszközökkel, majd előmelegített 170 C fokos légkeveréses sütőben süssük készre mind a hat lapot! A sütési idő nálam 10-11 perc volt.
A doboscukorhoz törjük meg a kockacukrokat, majd egy szűrőn keresztül facsarjunk bele egy kis citromlevet mielőtt elkezdjük megolvasztani. A citromlé gátolja, hogy a cukor elégjen. Készítsünk ki egy dobos lapot, és 1-2 vastag pengéjű kést. esetleg vajat is a kés vágás előtti kenéséhez.!
Ha a cukor elkezdett karamellizálódni, de még nem túl barna, akkor öntsük rá a kikészített dobos lapunkra, és egy kenőkéssel oszlassuk el rajta! Próbáljunk gyorsan, de óvatosan dolgozni a cukorral!
Mielőtt a cukor megdermed vágjuk fel a tervezett szeleteket!
A krémhez 3 dl tejet a vaníliával forraljuk fel, közben kavarjuk simára a tojások sárgáját 1 dl tejjel, a 40 g keményítővel, és a kétféle cukorral! A fehér csokit tördeljük apróra!
A forrásban lévő tejet vékony sugárban folyamatos kavarás mellett öntsük a sárgájához, majd tegyük vissza az egészet a tűzhelyre, és folyamatos kavarás mellett főzzük addig amíg be nem sűrűsödik!
A fehér csokit keverjük simára a még forró pudingban!
Áztassunk hideg vízbe a lapzselatinokat 5 percre amíg el nem vesztik a tartásukat, alaposan facsarjuk ki, majd keverjük el előzőleg felforrósított 0, 5 dl habtejszínben! Ha a zselatin elolvadt, akkor a tejszínt öntsük a pudinghoz, és alaposan kavarjuk el benne! A pudingot hűtsük ki, de közben gyakran kavarjuk át!
A maradék habtejszínt verjük habbá, és forgassuk a már kihűlt pudinghoz! Tegyük még félre a hűtőbe egy kis időre!
Töltsük be a tortát! Dobos lap-Krém-Néhány szem ribizli, és ezt mind az 5 lappal ismételjük meg! Végül helyezzük rá a dobos cukorral borított torta lapot is! Tegyük a hűtőbe dermedni mielőtt eltávolítjuk a torta karikát!
A díszítésshez verjük habbá a tejszínt a vaníliás cukorral, és a végén a habfixálót is keverjük bele! Kenjük be vele a torta oldalát, és egy recés habkártyával húzzuk körbe! A tetejére helyezzük rá a két fürt piros ribizlit, vagy egyéb friss piros gyümölcsöt!