A mennyei erdei gyümölcs kedvelőknek egy könnyed, és egyszerű torta vanília mousse-al. A savanykás gyümölcsök felfrissülést hozhatnak a nyári forróságban, de természetesen az elkészítését egész évben ajánljuk :-)
Az oldal jobb használhatósága érdekében nem használunk hirdetéseket. Az "A pillanat íze" weboldal működését a webshopunkban történő vásárlásoddal tudod támogatni. Itt többek között megtalálod az általunk is használt cukrász kellékeket, illetve nyomtatott, és digitális könyveinket is. Ezek tartalmáról ide kattintva olvashatsz bővebben.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
1 db 20 cm-es tortához:
Piskóta:
2 db tojás
2 ek hideg víz
80 g finomliszt
80 g cukor
6 g sütőpor
Erdei gyümölcs krém:
150 g fagyasztott erdei gyümölcs
10 g vaníliás cukor
30 g cukor
1 tk vanília aroma
20 g étkezési keményítő
1 dl tejszín
1 db lapzselatin
Vaníliás mousse:
1 dl tejszín
20 g vaníliás cukor
50 g cukor
1 tk vanília aroma
3 db lapzselatin
3 dl tejszín, habbá verve
Erdei gyümölcs zselé:
150 g fagyasztott erdei gyümölcs
10 g vaníliás cukor
40 g cukor
2 tk citromlé
3 db lapzselatin
Fehércsoki glazúr:
100 g fehércsokoládé
1 dl tejszín
1 db lapzselatin
Díszítés:
1,5 dl tejszín, habbá verve
pirosgyümölcs lekvár pirított,
darált dió
liofilizált málna, ribizli
A piskótához a tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és a többi hozzávalóval kikavarjuk, majd óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a fehérje habot. Egy 20 cm-es kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. hagyjuk kihűlni.
Az erdei gyümölcs krémhez a gyümölcsöt a kétféle cukorral és az aromával felfőzzük, majd botmixerrel pürésítjük. A keményítőt kikavarjuk a tejszínnel, hozzáadjuk a gyümölcshöz és sűrűre főzzük. A lapzselatint hideg vízben kb. 5 percre beáztatjuk, kinyomkodjuk és a tűzhelyről lehúzott gyümölcshöz keverjük. Hagyjuk hűlni.
Elkészítjük a zselét is. Ehhez a gyümölcsöt a krémhez hasonlóan a kétféle cukorral és a citromlével felfőzzük, pürésítjük, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. Időnként átkavarva hűtjük. Tetszés szerint szűrőn át passzírozzuk.
Közben elkészítjük a vanília mousset. Ehhez az 1 dl tejszínt felmelegítjük a kétféle cukorral és az aromával. A tűzhelyről lehúzzuk, elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük és összeforgatjuk a felvert habtejszínnel.
A piskótánkat lehetőség szerint forgatható tortaállványra helyezzük, mert az megkönnyíti a munkánkat a későbbiekben. Köré szorosan egy állítható tortakarika kerül, így megfelelően tud illeszkedni a kisüt tészta, és kellően magas, hogy fel tudjuk építeni benne a tortát.
A gyümölcskrémet egy kenőkéssel egyenletesen a piskótára simítjuk. Erre öntjük a mousse felét. Azt is elsimítjuk. Mélyhűtőben dermesztjük.
Ha kellően meghúzott ráöntjük a kihűtött zselét és visszatesszük a mélyhűtőbe, amíg a zselé megdermed.
Ezután jöhet rá a mousse másik fele és ismét hűtés következik.
A torta tetejét fehércsoki glazúrral zárjuk, amihez a tejszínben alacsony lángon, kavargatva felolvasztjuk a csokit. Lehúzzuk a tűzhelyről, elkeverünk benne 1 db, hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint és kevés hűlés után a mousse tetejére öntjük. legalább 2-3 órát hűtjük.
Ha a torta kellően kidermedt óvatosan körbevágjuk, eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbekenjük lekvárral és pirított, darált dióval panírozzuk. Tetejét habrózsákkal és liofilizált gyümölcsökkel díszítjük.