Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
Hozzávalók:
1 db 24cm-es tortához:
Tésztalapok:
12 db tojás
240 g cukor
240 g finomliszt
60 g olvasztott vaj
Krém:
1,2 l tej
100 g tejcsokoládé
100 g étcsokoládé
5 db tojássárgája
120 g cukor
80 g Belga csokoládés pudingpor
4 db lapzselatin
Karamell:
120 g kristálycukor
Elkészítés:
1. A tésztát két részletben kavarjuk ki, tehát első ízben mindennek a felét vesszük. 6 db tojásfehérjét 60 g cukorral habbá verünk. A sárgáját szintén 60 g cukorral és 30 g olvasztott vajjal kikavarjuk, végül felváltva adagolva beleforgatjuk a felvert habot és 120 g lisztet. A masszát 3 egyenlő részre mérjük és egyenként sütőpapírral bélelt, 24 cm-es tortaformában, előmelegített, 175 fokos sütőben megsütjük a tészta lapokat. A sütési idő egyenként kb. 15perc. Ezt a folyamatot megismételjük és további 3 lapot sütünk.
2. A krémhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. 1 l tejet a csokoládékkal felforralunk. A többi hozzávalót a maradék tejjel (természetesen a zselatin kivételével) kikavarunk, majd folytonos keverés mellett, nagyon lassan hozzáöntjük a csokis tejet. Visszatesszük a tűzre és alacsony hőfokon, folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a beáztatott, majd kinyomkodott zselatint. Időnként átkavarva, hogy ne bőrösödjön, langyosra hűtjük.
3. Összeállítjuk a tortát. A tészták közül a legszebbet félretesszük a tetejéhez. A krémet 6 egyenlő részre osztjuk. Egy rész krémet félreteszünk a díszítéshez. Egy tésztalapot forgatható tortaállványra helyezünk és köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A tésztára simítunk egy rész krémet, majd újra tészta, krém amíg el nem fogy. Egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.
4. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan eltávolítjuk a tortakarikát és a torta oldalát körbe kenjük a félretett krémmel. Elkészítjük a dobos tetőt. A cukrot száraz serpenyőben felolvasztjuk. Óvatosan a félretett tésztára öntjük és gyors mozdulatokkal szükség szerint egy hajlított kenőkéssel elsimítjuk. (Óvatosan járjunk el, mert a forró karamell sérüléseket okoz!) Egy kés élét vajban végig húzzuk, bejelöljük a szeleteket, felezgetve a tésztát, majd elvágjuk, de inkább elroppantjuk a szeleteket. A folyamat közben a kés élét többször is vajazzuk. A cikkeket végül a torta tetejére helyezve dekoráljuk a tortát.