Rendkívül finom máktorta almás töltelékkel és vaníliás krémmel , ami a rétegeinek köszönhetően szerintem felvágva az egyik legszebb az eddigi országtorták közül.

Eredeti recept: Pintér Zsolt - Koko Cukrászda / Veszprém

Az oldal jobb használhatósága érdekében nem használunk hirdetéseket. Az "A pillanat íze" weboldal működését a webshopunkban történő vásárlásoddal tudod támogatni. Itt többek között megtalálod az általunk is használt cukrász kellékeket, illetve nyomtatott, és digitális könyveinket is. Ezek tartalmáról ide kattintva olvashatsz bővebben. 

Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Facebook , Instagram ,PinterestTikTok

Ha szeretnéd, hogy a Te  alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon  (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet!  Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.

Hozzávalók: 

 1 db 24 cm-es tortához: 

A tésztához: 

0,5 kg tojásfehérje (kb. 14 db M-es tojás) 

300 g kristálycukor 

200 g darált mák 

60 g édes morzsa (nálam Győri édes zabfalatok) 

100 g hámozott, reszelt alma (kb. 1 db Idared, vagy Jonatán) 

0,5 db citrom reszelt héja 

A krémhez: 

80 g vaníliás puding (2 tasak Dr Oetker) 

6 dl tej 

100 g cukor 

4 dl habtejszín 

Az alma töltelékhez: 

0,5 kg hámozott, és lereszelt alma (Kb. 4 db) 

50 g vaj 

50 g cukor 

0,5 db citrom kifacsart leve 

0,5 teáskanál őrölt fahéj (ízlés szerint)

1 teáskanál étkezési keményítő 

2 evőkanál víz 

A díszítéshez: 

1,5 dl habtejszín 

1 db alma 

0,5 db citrom kifacsart leve 

50 g mák 

Szakács könyv

Elkészítés: 

A tésztához a kekszet daráljuk finomra, az almát reszeljük le, és alaposan keverjük őket össze a darált mákkal, majd a reszelt citromhéjjal! Közben a tojásfehérjét verjük kemény habbá úgy, hogy amikor már opálos, akkor kezdjük el folyamatosan adagolni hozzá a kristálycukrot!

 Forgassuk őket össze ügyelve arra, hogy a hab ne törjön meg! A kapott masszából 6 lap fog készülni. Egy konyhai mérleg segítségével lemértem az összes massza súlyát, majd 6 egyenlő részre osztottam, és 190 C fokos, légkeveréses sütőben 13 percig sütöttem őket. A formát előtte béleljük ki szilikonos sütőpapírral és kenjük meg vajjal is! (Eredetileg: 200 C fokon 12-14 perc). 

A lapok sütés után össze szoktak menni, és hogy ebből ne legyen baj több megoldás is alkalmazható. Ha egy sütőlapon kikenjük a tésztát egy kicsit nagyobbra, mint a szükséges méret, akkor elég utólag kivágni belőle, ami kell. Én néha úgy szoktam sütni, hogy a kapcsos tortakarikát szétnyitott állapotában használom, és miután összezsugorodott a tészta, akkor a formát összecsatolom. Jelen esetben egy 26 cm-es formában sütöttem a lapokat, majd egy 24 cm-esben építettem fel a tortát. 

A krémhez a két csomag pudingport keverjük ki 1dl tejben. A maradék 5 dl tejet forraljuk fel a cukorral, majd a kikavart pudingporral főzzük sűrűre, és tegyük félre hűlni. 

Az almatöltelékhez reszeljük le az almákat és a vajjal, cukorral, citromlével és a fahéjjal lassú tűzön főzzük pár percig. A keményítőt keverjük el a vízzel és az almához adva sűrítsük be vele. Tegyük félre hűlni! 

A kihűlt pudingot gépi habverővel kavarjuk csomómentesre. A habtejszínt verjük kemény habbá, majd forgassuk össze a pudinggal. 

Állítsuk össze a tortát! Az első lapra kenjük a krém 1/4 részét, erre egy tészta kerül, amire az almatöltelék felét halmozzuk. Újabb tészta következik, majd ismét krém-tészta-maradék almatöltelék-tészta-krém-tészta... 

...a torta tetejét és oldalát kenjük meg a maradék krémmel! 1,5 dl tejszínt verjünk habbá és ezt kenjük a tortára, majd a szeletek helyét kijelölve egy habzsákból nyomjunk kis halmokat! 

Már több alkalommal elkszézítettük a tortát, egy korábbi alkalommal készült  díszítéséhez az almát hámozzuk meg, vágjuk cikkekre, majd áztassuk citromlébe, és mártsuk a széleit darált mákba! Ezután helyezzük őket a habrózsákra! A torta alján egy csíkban tetszés szerint egyvonalban panírozzuk be a darált mákkal, és a torta közepére egy kerek kinyomó segítségével szórjunk egy kerek mintát mákból!


Országtorta
Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.