Rendkívül finom máktorta almás töltelékkel és vaníliás krémmel , ami a rétegeinek köszönhetően szerintem felvágva az egyik legszebb az eddigi országtorták közül.
Eredeti recept: Pintér Zsolt - Koko Cukrászda / Veszprém
Az oldal jobb használhatósága érdekében nem használunk hirdetéseket. Az "A pillanat íze" weboldal működését a webshopunkban történő vásárlásoddal tudod támogatni. Itt többek között megtalálod az általunk is használt cukrász kellékeket, illetve nyomtatott, és digitális könyveinket is. Ezek tartalmáról ide kattintva olvashatsz bővebben.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához:
A tésztához:
0,5 kg tojásfehérje (kb. 14 db M-es tojás)
300 g kristálycukor
200 g darált mák
60 g édes morzsa (nálam Győri édes zabfalatok)
100 g hámozott, reszelt alma (kb. 1 db Idared, vagy Jonatán)
0,5 db citrom reszelt héja
A krémhez:
80 g vaníliás puding (2 tasak Dr Oetker)
6 dl tej
100 g cukor
4 dl habtejszín
Az alma töltelékhez:
0,5 kg hámozott, és lereszelt alma (Kb. 4 db)
50 g vaj
50 g cukor
0,5 db citrom kifacsart leve
0,5 teáskanál őrölt fahéj (ízlés szerint)
1 teáskanál étkezési keményítő
2 evőkanál víz
A díszítéshez:
1,5 dl habtejszín
1 db alma
0,5 db citrom kifacsart leve
50 g mák
Elkészítés:
A tésztához a kekszet daráljuk finomra, az almát reszeljük le, és alaposan keverjük őket össze a darált mákkal, majd a reszelt citromhéjjal! Közben a tojásfehérjét verjük kemény habbá úgy, hogy amikor már opálos, akkor kezdjük el folyamatosan adagolni hozzá a kristálycukrot!
Forgassuk őket össze ügyelve arra, hogy a hab ne törjön meg! A kapott masszából 6 lap fog készülni. Egy konyhai mérleg segítségével lemértem az összes massza súlyát, majd 6 egyenlő részre osztottam, és 190 C fokos, légkeveréses sütőben 13 percig sütöttem őket. A formát előtte béleljük ki szilikonos sütőpapírral és kenjük meg vajjal is! (Eredetileg: 200 C fokon 12-14 perc).
A lapok sütés után össze szoktak menni, és hogy ebből ne legyen baj több megoldás is alkalmazható. Ha egy sütőlapon kikenjük a tésztát egy kicsit nagyobbra, mint a szükséges méret, akkor elég utólag kivágni belőle, ami kell. Én néha úgy szoktam sütni, hogy a kapcsos tortakarikát szétnyitott állapotában használom, és miután összezsugorodott a tészta, akkor a formát összecsatolom. Jelen esetben egy 26 cm-es formában sütöttem a lapokat, majd egy 24 cm-esben építettem fel a tortát.
A krémhez a két csomag pudingport keverjük ki 1dl tejben. A maradék 5 dl tejet forraljuk fel a cukorral, majd a kikavart pudingporral főzzük sűrűre, és tegyük félre hűlni.
Az almatöltelékhez reszeljük le az almákat és a vajjal, cukorral, citromlével és a fahéjjal lassú tűzön főzzük pár percig. A keményítőt keverjük el a vízzel és az almához adva sűrítsük be vele. Tegyük félre hűlni!
A kihűlt pudingot gépi habverővel kavarjuk csomómentesre. A habtejszínt verjük kemény habbá, majd forgassuk össze a pudinggal.
Állítsuk össze a tortát! Az első lapra kenjük a krém 1/4 részét, erre egy tészta kerül, amire az almatöltelék felét halmozzuk. Újabb tészta következik, majd ismét krém-tészta-maradék almatöltelék-tészta-krém-tészta...
...a torta tetejét és oldalát kenjük meg a maradék krémmel! 1,5 dl tejszínt verjünk habbá és ezt kenjük a tortára, majd a szeletek helyét kijelölve egy habzsákból nyomjunk kis halmokat!
Már több alkalommal elkszézítettük a tortát, egy korábbi alkalommal készült díszítéséhez az almát hámozzuk meg, vágjuk cikkekre, majd áztassuk citromlébe, és mártsuk a széleit darált mákba! Ezután helyezzük őket a habrózsákra! A torta alján egy csíkban tetszés szerint egyvonalban panírozzuk be a darált mákkal, és a torta közepére egy kerek kinyomó segítségével szórjunk egy kerek mintát mákból!