Egy illatozó ünnepi finomság, melynek intenzív, de kellemes ízein még magunk is meglepődtünk kóstoláskor! Egy torta, mely ámulatba ejti az érzékszerveidet csábító illatával, és harmonikus ízeivel. Tökéletes választás a karácsonyi ünnepekre, a hűvösebb hónapokra, vagy bármikor, ha ezen ízek kedvelőinek szeretnénk a kedvébe járni.
Ez a csokis narancsos torta recept gesztenyével, egy megfelelő indok arra, hogy újratervezd az ünnepi menüt :-)
1 db 24 cm-es tortához:
Gesztenyés-narancsos piskóta:
2 db egész tojás
50 g cukor
10 g vaníliás cukor
40 ml tej
40 ml étolaj
6 g sütőpor
150 g gesztenye massza (cukrozott)
60 g finomliszt
1 db narancs reszelt héja
Tipp:
amennyiben natúr gesztenye masszával dolgozunk, a cukor mennyiségét 20 g-al növeljük.
Csokis gesztenye betét:
100 g gesztenye massza (cukrozott)
100 g tejcsokoládé
1 dl habtejszín
100 g mascarpone
1 ek rum aroma
Narancszselé:
2 dl frissen facsart narancslé
40 g cukor
3 db lapzselatin
Vaníliás narancs mousse:
2,5 dl frissen facsart narancslé
1 db egész tojás
2 db tojássárgája
50 g vaj
70 g cukor
1 db vanília rúd kikapart magja /manilia.hu - A legfinomabb döntés
4 db lapzselatin
3,5 dl habtejszín, habbá verve (állati eredetű min. 33%-os)
Csokoládé glazúr:
50 g tejcsokoládé
50 étcsokoládé
1 db lapzselatin
1 dl habtejszín
Díszítés:
1,5 dl habtejszín, habbá verve
kandírozott narancshéj kockák
csokoládé díszek
1. A gesztenyés piskótához a gesztenye masszát lereszeljük és összekeverjük a liszttel, a reszelt narancshéjjal, valamint a sütőporral. Az egész tojásokat a kétféle cukorral kihabosítjuk, ezután hozzáöntjük az olajat és a tejet és tovább habosítjuk. Fokozatosan adagoljuk hozzá a száraz alapanyagokat miközben dolgozik a gép. Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
2. Ha a tészta kihűlt elkészítjük a csokis-gesztenyés betétet. A gesztenyét lereszeljük és összekeverjük a mascarponéval. A tejszínbe tördeljük a csokoládét, hozzáöntjük a rumot és addig melegítjük kevergetve, alacsony lángon amíg a csoki fel nem olvad. A gesztenyés mascarponéhoz öntjük és alaposan elkeverjük.
3. A tésztát tálcára tesszük (lehetőleg forgatható tortaállványra) és a tészta közepére egy 20 cm-es tortakarikát helyezünk. A krémet beleöntjük és hűtőbe tesszük, amíg meg nem dermed. (A dermedésre a szokásosnál több időt kell szánni, mert nem tartalmaz zselatint.)
4. Közben elkészítjük a narancszselét. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A frissen facsart narancslevet a cukorral felforraljuk. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felpuhult, kinyomkodott zselatinokat. Hagyjuk kihűlni, de még mielőtt elkezd meghúzni ráöntjük a gesztenyés-csokoládés rétegre. Visszatesszük a hűtőbe és újabb hűtés következik legalább 1-2 óra.
5. Ha a narancszselénk kellően megdermedt, akkor elkészítjük a narancsos mousse-t. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. Az egész tojást és a tojássárgákat a cukorral kikavarjuk. Jöhet hozzá a vanília kikapart magja, a vaj és a frissen facsart narancslé. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg sűrűsödni nem kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felpuhult, kinyomkodott zselatinokat. Hagyjuk hűlni, legalább langyosra.
A habtejszínt lágy habbá verjük és a narancsos krémmel óvatosan összeforgatjuk egy szilikon spatula segítségével.
6. A tészta közepéről óvatosan eltávolítjuk a tortakarikát (érdemes óvatosan körbe vágni egy késsel) és a tészta köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A mousse-t beleöntjük, szép egyenletesen szükség szerint elsimítjuk egy kis méretű, hajlított kenőkéssel és legalább 3 órára hűtőbe tesszük.
7. A torta tetejét egy csokoládé glazúr zárja. Ehhez a tejszínbe tördeljük a csokoládét és kavargatva, alacsony lángon addig melegítjük, amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. A torta tetejére öntjük és addig hűtjük tovább, amíg a csoki meg nem húz.
8. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A felvert habtejszínt csillag díszítő csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk. Kandírozott narancshéj kockákkal és csokoládé díszekkel dekoráljuk.