Nem vagyunk profi fotósok (ez látszik is), de törekszünk arra hogy az elkészült étel látványát minél szebben vissza tudjuk adni. Ha úgy gondolod hogy a mi tapasztalataink hasznosak lehetnek számodra, akkor kövesd a fotós cikksorozatunkat, amiben apró, de hasznos tippekkel segítünk hogy a te szuper sütijeid, tortáid is jól mutassanak a róluk készült fényképeken.

Valójában az elkészült torták, sütik sokkal mutatósabbak a valóságban, mint egy róluk készült fényképen.  A fényképek kihangsúlyozzák az olyan apró hibákat is, amiket észre sem veszel miközben teljes valójában van előtted az elkészült remekmű. Pont ezért is gondolom úgy, hogy a fényképezéskor ér "csalni" , és nem elég ha csak szimplán felé tartod a kamerát, és egy fotóval megörökíted azt. Különösen igaz ez, ha szeretnéd például megosztani is az alkotásodról készült képet.

Kezdésnek néhány egyszerű, de nagyon hasznos tippet illusztrálok. A fotós alany az egyszerűség kedvéért egy hétköznapi, de annál finomabb baracklekváros, dió töltelékes palacsinta. Most néhány sorban végigkövetjük hogyan lesz a fenti képből olyan mint ami alatta látható. Ha értékeled a különbséget akkor olvass tovább! :)


A fényképeket egy közepes árkategóriájú mobiltelefonnal készítettem.

Gyakran találkozok olyan ételfotóval amire igazak azok a jellemzők, mint amik az első fényképre.  Az említett fénykép szerintem több olyan hibát is tartalmaz, aminek az elkerülésére nem árt odafigyelni.


A két  legfontosabb tényező szerintem az, hogy milyen fényviszonyok mellett készül a fotó, és hogy milyen a fotózott tárgy környezete. Törekedjünk arra hogy a lehető legtöbb természetes fény mellett fotózzunk, és hogy a háttérben ne látszódjanak a képbe nem illő eszközök, ételek, bútordarabok, stb...

Ha van lehetőségünk helyezzük el olyan helyen ahol éri nap fény, de fontos, hogy az ne tűzzön rá, illetve kiemelten figyelni kell az erős fény miatti árnyékokra is.


Ha sikerült elhelyeznünk úgy hogy megfelelőek legyenek a fényviszonyok, akkor a készült fotó nagyságrendekkel jobb minőségű lesz. Ha nincs lehetőségünk ilyen fényviszonyok mellett fotózni akkor arra is van megoldás, amire majd egy későbbi cikkünkben fogok visszatérni.

A kamerát próbáljuk olyan szögben tartani, hogy ne látszódjon hogy egy az asztaltól, konyhától idegen helyen készül a fénykép (Ha például csak a hálószobában találtunk a fotózáshoz alkalmas fényviszonyokat).


Amennyiben a nemkívánatos hátteret nem sikerül eltüntetned a kamera megfelelő szögben történő tartásával, akkor célszerű lehet eltakarni egy nem túl mintás eszközzel. Erre a célra használhatsz színes karton lapot, asztal terítőt, vágódeszkát, vagy bármit ami kéznél van. A háttér egyhangúsága még előnyös is lehet a fényképezett sütidnek, hiszen nem vonja el róla semmi a tekintetet.


A látvány fokozásának érdekében bátran dekorálj, vagy helyezz el olyan elemeket a fényképen (akár a sütin, akár ízlésesen mellette), ami valamilyen formában , ízben, vagy hangulatban passzol a fotózott "modellhez".

Ebben az esetben én a palacsinta töltelékével locsoltam le, és szórtam meg kívülről is. De ez természetesen mindig egyedi. Például kávés süti esetén egy csésze kávé a háttérben, esetleg néhány szem félbevágott eper ha az az íz jellemző a sütidre, stb... Nyugodtan légy kreatív, csak nem szabad túlzásba esni vele, mert könnyen elvonja a figyelmet a lényegről. 

Mivel ezen a képen vannak nem kívánatos részek is, azokat a mobiltelefonod fénykép szerkesztőjével könnyedén kivághatod, csak közben törekedj arra, hogy ne legyen belevágva a fotózott ételbe, mert az rontaná az összhatást!


Végül most jön a "csalás".  Mivel az elkészült képek gyakran nem adják vissza azt a látványt mint az eredeti, így célszerű őket egy kicsit "feltuningolni".  Ehhez én a mobilos áruházakból ingyenesen letölthető, és magyar nyelvű  SNAPSEED nevű applikációt ajánlom. 



Nyisd meg a készített fényképet, válaszd az "Eszközök" menüt, és a felugró lehetőségek közül a "Finombeállításokat"!

A kijelzőn látni fogod, hogy az értékek változtatásával, miként fog változni a fénykép megjelenítése is. A megfelelő beállítás fotótól függően mindig változó, de érdemes lehet állítani a fényerősségen, a kontraszton, és a telítettségen. Az utóbbitól élénkebbek, teltebbek lesznek a megjelenő színek, ezáltal a fotón szereplő étel kívánatosabb.

Szintén az "Eszközök" menüpontnál található a "Vignetta" eszköz is, itt két külön értékkel tudod változtatni a külső, és belső fényerőt, illetve az állítandó terület méretét. Szép tud lenni, ha a fotó szélein szereplő elemek sötétebbek mint a lefényképezett alkotásunk, mert így még jobban kiemeli azt.



Végezetül az "Exportálással" tudod lementeni az elvégzett módosításaidat, de ha valamelyikkel nem vagy elégedett szerkesztés közben, akkor a vissza nyíllal meg nem történté tudod varázsolni azt. 

Reméljük olvastál olyan információt, amit fogsz tudni hasznosítani a jövőben! Kommentben várjuk az észrevételeid, illetve ha bármilyen kérdésed van arra is szívesen válaszolunk!

Legközelebb további tanácsokkal jövünk.


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.